Опасенията, че бюджетът ни няма да се изпълни, т.е. ще

...
Опасенията, че бюджетът ни няма да се изпълни, т.е. ще
Коментари Харесай

Доц. Йосиф Аврамов: България е пълноправен член на ЕС, засега обаче не е пълноценен

Опасенията, че бюджетът ни няма да се извърши, т.е. ще има недостиг по-голям от 3%, колкото са условията на Маастрихтските критерии, са неоснователни, изрично неоснователни. Това сподели в аудиокаста на " Фокус “ " Това е България “  университетският учител доцент Йосиф Аврамов, ръководител на Управителния съвет на Консултантския център по европейски стратегии.

" В бюджета има буфер, който е в плануваните 11.2 милиарда лв. финансови разноски. И не е проблем една част от финансовите разноски при нужда да се трансферират в други пера на бюджета. А това може да стане по два метода: единият е с актуализация на бюджета от новото държавното управление, другият може да стане с разпореждане на Министерския съвет, в случай че няма държавно управление. Защото не е 100% несъмнено, че на есен няма да има нови избори, само че аз съм убеден, че по-скоро няма да има и бюджетът ще бъде изпълнен, и ще се вместим в планувания 3-процентен недостиг ", уточни Аврамов.

Колкото да приемане на еврото, съгласно него, никога не би трябвало да се има вяра на евроскептиците, които са съвсем безапелационни, че надали не една или две години по-късно от избраната дата 1 януари 2025 година ще влезем в Еврозоната.

" Аз бях преди повече от месец на среща с бизнеса на Паскал Донахю. Това е министърът на финансите на Република Ирландия или Ейре, който от три-четири години е ръководител на Еврогрупата. Еврогрупата е от 20 страни, т.е. всички членки на Еврозоната. Българският министър, без значение, че България е член на валутния механизъм ERM II и на Банковия съюз, не е канен постоянно на съвещание на Еврогрупата. И в случай че е поканен, му се свеждат за осъществяване решенията на министрите в Еврогрупата. И това е един от минусите за България на този стадий, че на процедура ни се дава това, което те преценяват, ние не участваме във вземането на решение. След няколко месеца, или след годината, това ще бъде реалност. Това е доста значимо – там се взимат решенията по всички стопански въпроси и се показват на Европейската комисия, която ги удостоверява съвсем постоянно едно към едно ", сподели още Аврамов.

По думите му доста е значимо България да взе участие във вземането на тези решения. Ако нашият финансов министър е в Еврогрупата, той може да се бори да не взема нашият аграрни собственик дотация към 50 на 100 от тези, които взема френският фермер, белгийският фермер, италианският фермер, а те бъдат първоначално 75-80 на 100, след 2-3 години 100 на 100.

" България е пълновръстен член на Европейския съюз, към този момент обаче не сме пълностоен, тъй като не сме членове на Еврозоната, не сме пълноценни членове на Шенгенското пространство, а единствено по вода и по въздух – това стана тази година на 31 март, а за жалост към момента не сме членове и на Организацията за икономическо съдействие и развиване (ОИСР), което ни увериха, че ще стане до края на идната година ", уточни още доц.Йосиф Аврамов.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР