ООН трябва да гарантира сигурността на окупирана от руските сили.

...
ООН трябва да гарантира сигурността на окупирана от руските сили.
Коментари Харесай

Зеленски поиска ООН да гарантира сигурността на Запорожката АЕЦ

Организация на обединените нации би трябвало да подсигурява сигурността на окупирана от съветските сили. Това съобщи украинският президент Володимир Зеленски след срещата си в Лвов с генералния секретар на Организация на обединените нации Антониу Гутериш, оповестява " Ройтерс ".

Той уточни, че двамата са разискали съглашение с посредничеството на Организация на обединените нации, ориентирано към облекчение на влошаващата се международна продоволствена рецесия, и са се обединили към мнението, че координирането на напъните по него за гарантиране на украинския експорт би трябвало да продължи.

" Особено внимание беше отделено на тематиката за нуклеарния шантаж на Русия в Запорожката АЕЦ. Този тенденциозен гнет от страна на агресора може да има пагубни последствия за целия свят " , написа Зеленски в " Телеграм ".
 Русия отхвърли предлагането на Организация на обединените нации за демилитаризиране на Запорожката АЕЦ
Русия отхвърли предлагането на Организация на обединените нации за демилитаризиране на Запорожката АЕЦ

Това излагало централата на по-голям риск, съгласно Москва

" Следователно Организация на обединените нации би трябвало да подсигурява сигурността на този стратегически обект, неговата демилитаризация и цялостното му освобождение от съветските войски " , настоя още той.

Киев упреква Москва, че употребява атомната централа като щит, от който обстрелва украински цели, откакто я завладя през март. От своя страна, Москва твърди, че Украйна е тази, която обстрелва оборудването.

По-рано през днешния ден за " готвена от Украйна резонансна провокация " с цел да бъде упрекната Русия в предизвикателство на " техногенна нуклеарна повреда " и засяга разполагането на профилирани украински военни елементи и съоръжение в регионите към централата под украински надзор, а Украйна отговори, че става дума за военни учения за по-добра реакция при положение на действителна нуклеарна повреда.
 Прозрачност и надзор връщат Запорожката АЕЦ към нормалността
Прозрачност и надзор връщат Запорожката АЕЦ към нормалността

Това се споделя в последното послание към нацията на президента на Украйна Володимир Зеленски

В днешната си обява в " Телеграм " украинският водач добави по отношение на извършената среща с Гутериш, че е реализирано единодушие за продължение на координирането на осъществяването на

" Обсъдихме и вероятните насоки за нейното развиване, въпроса за противозаконното и наложително депортиране на украинци, освобождението на наши военнослужещи и медици в плен " , добави той.

Съгласно подписано с посредничеството на Турция и Организация на обединените нации, при започване на август Украйна съумя да възобнови износа от своите черноморски пристанища, който беше блокиран в продължение на пет месеца след нашествието на Русия на 24 февруари.
 24 кораба с 600 000 тона зърно отплаваха от Украйна
24 кораба с 600 000 тона зърно отплаваха от Украйна

Като част от осъществяването на Инициативата за безвредно превозване на зърно и храни
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР