OOН ще търси от космоса източниците на метан, който е

...
OOН ще търси от космоса източниците на метан, който е
Коментари Харесай

OOН ще търси от космоса източниците на метан

OOН ще търси от космоса източниците на метан, който е измежду аргументите за световното стопляне, предадоха Ройтерс и АП. 

В петък бе показана обществено база данни с източниците на метан, прихванати благодарение на галактически спътници. Системата МАРС („ Methane Alert and Response System “) ще стане основа на съглашение, подписано от 119 страни от предходната година до момента. Целта е понижаване на излъчванията на метан с 30% през актуалното десетилетие. Според експертите това е основно изискване за попречване на рисковите климатичните промени. 

Системата МАРС е огромна стъпка в помощ на държавните управления и фирмите за реализиране на климатичните цели, сподели Ингер Андерсен, изпълнителен шеф на програмата на Организация на обединените нации за околната среда. Намаляването на метановите излъчвания може да спомогне за огромна и бърза смяна, защото този газ затопля атмосферата доста по-бързо от въглеродния диоксид. Според учените към една четвърт от световното повишение на температурите се дължи точно на това химично съединяване. 

Системата МАРС се реализира посредством мрежа от галактически спътници, които улавят точките на изпускане на метан на планетата. Системата прави оценка отделеното количество и разпознава обособените компании и страни. 

Международната обсерватория за метанови излъчвания ще споделя информацията за отделения метан, както и за източниците му, с вярата, че аргументите за приключване в атмосферата ще бъдат отстранени. В интервал от 45 до 75 дни след установяването на източниците обсерваторията ще споделя информация за приключване на метан в обществената база данни. Намерението ни не е да създадем „ неприличен “ лист, а да ангажираме операторите и държавните управления с дейности по попречване на дълготрайно приключване, сподели Манфреди Калтаджироне, началник на Международната обсерватория за метанови излъчвания.                  

Системата в началото ще се концентрира върху оператори, свързани с петрол и газ, които са измежду огромните източници на метан. Постепенно ще бъдат обхванати другите промишлености – рандеман на въглища, ръководство на отпадъците, отглеждане на животни, произвеждане на ориз, написа Българска телеграфна агенция. Инициативата ще бъде финансирана от държавните управления на Европейски Съюз и Съединени американски щати взаимно с филантропски организации, в това число Фонда за Земята на създателя на „ Амазон “ на Джеф Безос и Световния метанов хъб. 

Джон Кери, специфичен делегат на Съединени американски щати за климата, който спомогна за реализирането на световното съглашение за метана, назова системата МАРС сериозна за климатичните старания. „ Намаляването на излъчванията е най-бързият метод да ограничим стоплянето и да ограничим покачването на температурите до 1,5 градуса по Целзий “, сподели той.  

На срещата КОП27, която се организира в Шарм ел Шейх, Съединени американски щати и Европейски Съюз се споразумяха за понижаване на метана от бранша на изкопаемите горива и показаха вяра документът да бъде подписано и от други страни.

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР