ООН ще изпрати мисия в Нагорни Карабах, тъй като изселването наближава 100 000

...
Организацията на обединените нации трябва да изпрати мисия в Нагорни
Коментари Харесай

Организацията на обединените нации трябва да изпрати мисия в Нагорни Карабах този уикенд, първият достъп до спорния регион от около 30 години на фона на съобщенията, че близо 80 процента от населението е разселено.

Съобщението следва „антитерористичната“ кампания на Азербайджан в контролираната от Армения територия, която остави най-малко 200 души убити и 400 други ранени по време на светкавично 24-часово нападение миналата седмица.

Притесненията за бъдещето на региона – в международен мащаб разглеждан като част от Азербайджан, макар и под контрола на арменски сепаратисти от десетилетия – и неговите жители продължават да съществуват въпреки прекратяването на огъня, постигнато с посредничеството на Русия.

Победата на Азербайджан миналата седмица предизвика огромно изселване на етнически арменци, живеещи в отцепилия се регион, и отбеляза края на десетилетия конфликт. Той също потенциално бележи края на вековното арменско присъствие, след като неговият президент подписа указ за разпускане на държавните институции след поражението.

До 18 часа местно време в петък близо 98 000 души са напуснали Нагорни Карабах към Армения, според арменските държавни медии, цитирайки говорителя на премиера Назели Багдасарян.

Това представлява 80 процента от приблизителното население от 120 000 души в етническия арменски анклав.

Говорителят на генералния секретар на ООН Стефан Дюжарик каза по време на брифинг за пресата в петък, че посещението на мисията е било договорено от Азербайджан и ще продължи през уикенда.

„Нямаме достъп до там от около 30 години. Така че е много важно да успеем да влезем“, каза той.

„Докато е там, екипът ще се стреми да направи оценка на ситуацията на място и да идентифицира хуманитарните нужди както на останалите, така и на хората, които се движат“, добави говорителят.

Превозни средства, превозващи бежанци от Нагорни Карабах, се насочват към арменската граница на 25 септември 2023 г. Автомобили, превозващи бежанци от Нагорни Карабах, се насочват към арменската граница на 25 септември 2023 г. Дейвид Гахраманян/Ройтерс

Страхове от „наказателни действия“

Арменските власти отговориха на изтичането на хора, като поискаха от Международния съд, съдебно подразделение на ООН, да каже на Азербайджан да изтегли войските си – позовавайки се на опасения от „наказателни действия“.

Те поискаха съдебното разпореждане на Азербайджан да „изтегли целия военен и правоприлагащ персонал от всички цивилни учреждения в Нагорни Карабах“, като същевременно се въздържа от „предприемане на каквито и да било действия пряко или непряко“, които биха имали ефект на изселване на останалите етнически арменци или предотвратяване на избягалите да не се върнат.

Азербайджан също така трябва да позволи на хората да напуснат региона „безпрепятствено“, ако искат, поискаха арменските власти.

Армения също поиска от съда да нареди на Азербайджан да предостави на ООН и Червения кръст достъп до Нагорни Карабах.

Азербайджан трябва „да се въздържа от предприемане на наказателни действия срещу настоящи или бивши политически представители или военен персонал на Нагорни Карабах“, казаха арменските власти.

Задържани командири

Призивът идва след като азербайджанските държавни медии съобщиха в петък, че службите за сигурност в страната са задържали двама бивши командири на армията на самопровъзгласилата се „Република Арцах“.

Ловен Мнацаканян и Давид Манукян бяха заловени, докато се опитваха да преминат от Нагорни Карабах в Армения през Лачинския коридор, единственият път, свързващ анклава без излаз на море с Армения.

Мнацаканян, който според съобщенията е бил министър на отбраната от 2015 до 2018 г., е бил арестуван в петък и отведен в азербайджанската столица Баку, според държавните медии. Той беше обвинен в незаконно влизане на нейна територия.

Манукян, който според съобщенията е служил като бивш заместник-командир на въоръжените сили на Нагорни Карбах, е бил задържан в сряда, съобщиха азербайджанските държавни медии.

Той беше обвинен в участие в тероризъм, създаване на незаконни въоръжени групи, незаконно притежание на огнестрелно оръжие и незаконно влизане в Азербайджан, въпреки че не бяха представени доказателства в подкрепа на твърденията.

Видео, публикувано от Службата за държавна сигурност на Азербайджан, показващо Манукян в азербайджански арест, не може да бъде независимо потвърдено от CNN.

Съобщението за арестите дойде след повдигането на обвинение срещу видния политик и бизнесмен от Нагорни Карабах Рубен Варданян по множество обвинения в Азербайджан в четвъртък, след като беше задържан при опит да премине в Армения предния ден, според държавните медии, цитирайки азербайджанската Служба за държавна сигурност.

Бивш държавен министър на самопровъзгласилата се република, Варданян е обвинен във финансиране на тероризъм, участие в създаването и дейността на незаконни въоръжени групи и незаконно преминаване на границите на Азербайджан, според държавните медии. Азербайджан не е представил доказателства в подкрепа на твърденията си.

В четвъртък местният политик Давид Бабаян, съветник на Самвел Шахраманян, президент на самопровъзгласилата се „Република Арцах“, написа в Telegram, че ще се предаде на Азербайджан.

„Неявяването ми или още по-лошо бягството ми ще причини сериозни щети на нашата многострадална нация, на много хора и аз, като честен човек, трудолюбив, патриот и християнин, не мога да позволя това“, пише Бабаян.

Източник: cnn.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР