ООН се опасява, че ситуацията в Газа може да се

...
ООН се опасява, че ситуацията в Газа може да се
Коментари Харесай

ООН се опасява, че ситуацията в Газа може да се влоши през следващите дни

Организация на обединените нации се притеснява, че обстановката в Газа може да се утежни през идващите дни, сподели Тайе-Брук Зерихун, асистент на генералния секретар по политическите въпроси, който осведоми Съвета за сигурност, съобщи Ройтерс.

Зерихун прикани Израел да съблюдава отговорностите си според интернационалните човешки права и филантропичното право и подсети, че мощ с летален резултат би трябвало да се ползва единствено като последно средство и всеки съдбовен случай в следствие от използването на такава мощ трява да се проверява съответно от управляващите. Цивилни, изключително деца, не трябва да бъдат цел, акцентира висшият чиновник на Организация на обединените нации.

В декларация на генералния секретар на Организация на обединените нации Антониу Гутериш се споделя, че той е надълбоко угрижен и приканва за без значение и транспарантно следствие на смъртните случаи. Той също по този начин упорства замесенитестрани да се въздържат от каквото и да било деяние, което би могло да усили жертвите и изключително от ограничения, които биха заплашили живота на цивилни.

Посланикът на Палестина Рияд Мансур заяви, че 17 души, в това число деца под 16 години, са убити от израелските сили за сигурност при конфликти по време на палестинската проява през вчерашния ден в линията Газа на границата с Израел и назова дейностите на Израел "касапница " против палестинския народ. Той приказва пред кореспонденти преди началото на съвещание на Съвета за сигурност за обстановката в Газа, поискано от Кувейт, съобщи ДПА.

Заседанието тряваше да е при закрити врата, само че откакто стана ясно, че 15-членният Съвет няма да успее да се споразумее за декларация по въпроса, Кувейт изиска то да бъде обществено, оповестиха дипломати, представени от Ройтерс.

Американският посланик Уолтър Милър съобщи пред Съвета, че за жалост Израел, непосредствен съдружник на Съединени американски щати, не е могъл да вземе присъединяване в консултациите поради Пасха. "Дълбоко сме натъжени от загубата на човешки живот ", сподели той. "Призоваваме забърканите страни да преприемат стъпки за понижаване на напрежението и намаление на риска от нови конфликти. Злонамерени фактори, които употребяват митингите като прикритие за подстрекателство на принуждение, заплашват живота на почтени хора ", сподели Милър.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР