ООН се бори да удължи сделката, която позволява износ на

...
ООН се бори да удължи сделката, която позволява износ на
Коментари Харесай

ООН прави всичко възможно за удължаване на зърнената сделка

ООН се бори да удължи договорката, която разрешава експорт на украинското зърно през Черно море до елементи на света, които се борят с глада и сушата. Споразумението, подписано с посредничеството на Организация на обединените нации и Турция, върви с обособена сделка за облекчение на доставките на съветски храни и торове, за която Москва твърди, че не се съблюдава.

Русия даде краен период до четвъртък, с цел да бъде отговорено на опасенията й, в противоположен случай ще се откаже от зърнената договорка. Подобна тактичност не е оригиналност – през март Русия едностранно реши да удължи договорката единствено за 60 дни, вместо 120 дни, както бе посочено в документа.

Експерти на Организация на обединените нации предизвестиха, че неуспехът да бъде удължена Черноморската самодейност за експорт на зърно може да навреди на страните от Африка, Близкия изток и елементи от Азия, които разчитат доста на украинските пшеница, ечемик, рапица, слънчогледово масло и други хранителни артикули.
Когато се случи съветската инвазия, затрудненият или прекъснатият експорт на аграрни култури бе последното нещо, от което светът се нуждаеше, изключително във връзка с пшеницата. И в този момент, в случай че договорката още веднъж бъде анулирана, още веднъж ще се озовем в много сложна обстановка. Цените може да тръгнат нагоре. Не се вижда скорошно решение на хоризонта. Може би Организация на обединените нации, Световната продоволствена стратегия и Съединени американски щати би трябвало да подсигуряват, че тази договорка няма да отпадне.
Уилям Оснато – анализатор в областта на селското стопанство

Заместник-генералният секретар по филантропичните въпроси на Организация на обединените нации Мартин Грифитс съобщи пред Съвета за сигурност, че договорката е „ сериозна “ и договарянията не престават. Преговарящите, които се събраха в Истанбул предходната седмица, не реализираха значителен прогрес. Украинският вицепремиер Олександър Кубраков сподели, че договорката за зърно „ би трябвало да бъде удължена за по-дълъг интервал от време и разширена “, с цел да „ даде предвидимост и убеденост “ на пазарите.

Москва се опълчва на разширението на договорката за неопределен срок.
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР