ООН съобщи, че не са провеждани инспекции на кораби в

...
ООН съобщи, че не са провеждани инспекции на кораби в
Коментари Харесай

Зърнената сделка отново забуксува

ООН заяви, че не са провеждани инспекции на кораби в неделя и понеделник според съглашението за експорт на зърно от Украйна през Черно море, което Москва заплаши да анулира на 18 май заради спънки пред личния си експорт на зърно и торове, оповестява Руската работа на Би Би Си.

Украйна всекидневно показва на Съвместния координационен център (СКЦ) в Истанбул лист на корабите, които би трябвало да получат позволение за прекосяване през морския кулоар. През последните дни СКЦ не е издавал нови разрешителни.

Според украинските управляващи общо 62 кораба чакат да влязат в украинските пристанища.

След приемане на позволение плавателните съдове се ревизират от чиновници на СКЦ наоколо до Турция, след което се изпращат до украинските пристанища по морския филантропичен кулоар, където взимат товара и се връщат в турските териториални води за последна инспекция, припомня Ройтерс.

" В момента има 26 кораба в турски води, натоварени с 1 157 974 метрични тона зърно и храна ", сподели Организация на обединените нации в понеделник.

Организация на обединените нации и Турция посредничиха при договорката за експорт на зърно в Черно море, с цел да оказват помощ за справяне с световната продоволствена рецесия, която се утежни от войната на Москва в Украйна. В същото време Русия одобри тригодишно съглашение, в което Организация на обединените нации се съгласи да помогне да се опита да отстрани всички спънки пред нейния експорт на зърно и торове.

Въпреки че този съветски експорт не е обект на западни наказания, наложени след нахлуването в Украйна през февруари 2022 година, Москва твърди, че рестриктивните мерки върху заплащанията, логистиката и застраховките са спънка за доставките.

Русия сподели, че няма да удължи пакта след 18 май, в случай че описът от условия не бъде изпълнен за унищожаване на тези спънки.

Висшият търговски представител на Организация на обединените нации Ребека Гринспан се срещна с съветския заместител външен министър Сергей Вершинин в Москва в петък, с цел да обсъдят напъните на Организация на обединените нации за " улеснение на безпрепятствения експорт на съветски храни и торове, в това число амоняк ", сподели Хак.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР