ООН призова за независимо разследване на смъртта на 22-годишната Махса

...
ООН призова за независимо разследване на смъртта на 22-годишната Махса
Коментари Харесай

ООН иска разследване смъртта на жена в Иран, починала в ареста


Организация на обединените нации прикани за без значение следствие на гибелта на 22-годишната Махса Амани в Иран умряла, откакто е била арестувана от нравствената полиция, съобщи „ Асошиейтед прес “.

Иранските управляващи признаха, че са направили арести на стачкуващи.

Обстоятелствата към гибелта младата жена провокираха отвращение и неодобрение в цялата страни. Протести имаше и в столицата Техеран, където стачкуващи скандираха против държавното управление и влязоха в конфликти с полицията, написа Българска телеграфна агенция.

Службата на Върховния комисар за правата на индивида към Организация на обединените нации заяви, че през последните месеци иранската нравствена полиция е нараснала броя на патрулите си, като се е насочила към дами, които съгласно нея „ не носят вярно хиджаб “.

Във видеозаписи се вижда по какъв начин дами са удряни по лицето, налагани с палки и арестувани за това, че забрадката им не е компактно по лицето.

Подобен патрул предишния вторник е задържал и младата Махса Амини и я е отвел в полицейски сектор, където тя е изгубила схващане. Амини умира три дни по-късно. Иранската полиция отхвърля да се е отнасяла зле с младата жена и твърди, че тя е получила сърдечен арест в сектора. Властите настояват, че проверяват случая.

" Трагичната гибел на Махса Амини и изказванията за изтезания и малтретиране би трябвало да бъдат неотложно, независимо и дейно разследвани от самостоятелен способен орган ", съобщи висшият комисар на Организация на обединените нации по правата на индивида Нада ал Нашиф.

Правителството на Иран не разяснява изказването, само че преди е подлагало на критика работата на следователите на Организация на обединените нации, които преглеждат въпроси, свързани с правата на индивида в страната.

Миналата седмицата полицията популяризира запис от камерите за видеонаблюдение, за който твърди, че демонстрира момента, в който Амини е припаднала. Семейството ѝ обаче споделя, че тя не е имала проблеми със сърцето.

" Поисках достъп до видеозаписите от камерите в колата и в двора на полицейското ръководство, само че те не ми дадоха отговор ", съобщи бащата на Амини пред ирански новинарски уеб страница.

Той също по този начин упрекна полицията, че не е откарала задоволително бързо щерка му в болницаи описа, че когато дошъл в лечебното заведение не му разрешили да види тялото, само че съумял да зърне крайници ѝ, по който имало синини.

Властите упорствали фамилията да погребе тялото на младата жена през нощта, евентуално с цел да понижат вероятността от митинги, само че фамилията ги убедило да го създадат на идната заран, написа още осведомителната организация.

Амини, която е иранска кюрдка, е била заровена в събота в родния ѝ град Сакез в западната част на Иран. След погребението там избухнали митинги, а в събота и неделя полицията употребила сълзотворен газ, с цел да разпръсне стачкуващите. Няколко от протестиращите са арестувани.

Държавната телевизия на Иран съобщи, че за размириците са отговорни непознати страни и опозиционни групи в заточение, обвинявайки ги, че употребяват гибелта на 22-годишната Амини като мотив за налагането на повече стопански наказания против Техеран.

Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР