ООН предупреждава за евентуална нова вълна от терористични атаки по

...
ООН предупреждава за евентуална нова вълна от терористични атаки по
Коментари Харесай

ООН: Възможна е нова вълна от терористични атаки по света

ООН предизвестява за възможна нова вълна от терористични офанзиви по света. Според отчет на организацията спирането на терористичното принуждение през последните месеци може да е към своя край, написа „ Гардиън”.

Тревожната картина е разказана в отчет на експерти, които изясняват, че радикализмът продължава да е световна опасност. Авторите показват, че има най-малко 30 хиляди души, които са се включили към екстремистки групировки и са се били за тях.

„ Техните дейности ще са от интернационално значение в близкото бъдеще. Някои може да се причислят към „ Ал Кайда” или пък да зародят нови терористични организации. Някои ще станат водачи или екстремисти”, добавя отчетът.

Информацията е събрана от разследващите организации на членовете на Организация на обединените нации и се образува въз основата на общо единодушие по тематиката сред службите за сигурност.

Разузнвателните организации считат, че радикализирането на пандизчии също съставлява голям проблем. Според тях бедността, отхвърлянето, ниското самочувствие и възприятието за незадоволеност склоняват огромна част от нарушителите към екстремизъм.

Освен това отчетът показва, че стратегиите за дерадикализация не са изцяло ефикасни. Много от задържаните екстремисти към момента се считат за извънредно рискови и податливи към нови закононарушения.

Страните на Стария континент регистрират, че най-малко 6 хиляди европейци са се включили към ИДИЛ през последните години. Според данните най-малко 1/3 от тях са починали. Другата част са били или арестувани, или са напуснали групировките.

В отчета е разказано, че „ Ислямска държава” към момента разполага с активи сред 50 и 300 млн. щатски $. Голяма част от тях се употребява за огромна онлайн агитация – т.нар „ виртуален халифат”.

Между 2014 година и 2018 година терористичните офанзиви в Европа лишиха живота на стотици. Най-мащабните атентати бяха в Белгия, Франция и Германия.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР