ООН предупреждава, че конфликтът в Судан „заплашва да погълне цялата страна“

...
Войната и гладът рискуват да унищожат Судан, където сраженията между
Коментари Харесай

Войната и гладът рискуват да унищожат Судан, където сраженията между съперничещи си генерали избухнаха в средата на април, предупреди Организацията на обединените нации.

„Войната в Судан подхранва хуманитарна извънредна ситуация с епични размери“, каза в изявление в петък Мартин Грифитс, заместник-генерален секретар по хуманитарните въпроси и координатор за спешна помощ.

„Вирусният конфликт – и гладът, болестите и разселването, останали след него – сега заплашват да погълнат цялата страна“, каза той, като спомена конкретни опасения за безопасността на цивилните в житницата на страната Гезира.

Консервативни оценки от Проекта за местоположение и данни за въоръжени конфликти (ACLED) казват, че близо 5000 души са били убити.

Но битките са попречили на извличането на телата на много други, за които се смята, че са загинали.

През четирите месеца, откакто избухнаха боевете, повече от 4,6 милиона души са били принудени да напуснат домовете си според данни на ООН.

„Колкото по-дълго продължава битката, толкова по-опустошително е въздействието й. На някои места храната вече е свършила“, се казва в изявлението на Грифитс.

„Стотици хиляди деца са силно недохранени и са изложени на непосредствен риск от смърт, ако не бъдат лекувани.“

Служител на ООН каза, че в Кадугли, в щата Южен Кордофан, „запасите от храна са напълно изчерпани, тъй като сблъсъци и блокиране на пътища пречат на хуманитарните работници да стигнат до гладните“.

Ал-Бурхан ще посети Египет и Саудитска Арабия

Войната в Судан избухна през април между съперниците генерал Абдел Фатах ал-Бурхан, който командва суданската армия, и Мохамед Хамдан „Хемедти“ Дагало, ръководител на паравоенните Сили за бърза поддръжка (RSF).

В четвъртък ал-Бурхан се появи извън главното командване на армията за първи път от началото на конфликта, след като пристигна в Порт Судан от град Атбара в провинция река Нил, съобщи всекидневникът Sudan Tribune.

По-рано в четвъртък суданската армия публикува видеоклипове на Ал-Бурхан, който носеше оръжие и инспектира войници в няколко военни зони в Омдурман.

Хиба Морган от Ал Джазира, репортаж от столицата Хартум, каза, че Ал Бурхан ще тръгне на обиколка в Египет и Саудитска Арабия, „за да говори за войната и перспективите за мир и възстановяване на страната“.

Разговорите ще бъдат значими, каза Морган, поради военния съюз на Египет със Судан и се очаква ал-Бурхан да разговаря с президента Абдел Фатах ас-Сиси.

Саудитска Арабия улеснява непреките преговори между RSF и суданската армия от май, за да се постигне прекратяване на огъня, което позволява хуманитарната помощ да достигне до засегнатите от конфликта.

„Тези примирия бяха многократно нарушавани и преговорите бяха прекратени, като делегацията на суданската армия се изтегли от саудитския град Джеда и се върна в Судан“, каза Морган. „Но не е ясно дали тези преговори ще бъдат възобновени.“

Източник: Ал Джазира и информационни агенции
Източник: aljazeera.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР