ООН предупреди, че може да се стигне до клане в

...
ООН предупреди, че може да се стигне до клане в
Коментари Харесай

Мартин Грифитс, ООН: Има риск да се стигне до клане в Газа

ООН предизвести, че може да се стигне до кръвопролитие в Ивицата Газа заради сухопътната израелска атака, съобщи Ройтерс. 

Израел споделя, че желае да изведе бойците от палестинската ислямистка групировка  " Хамас "  от скривалищата им в Рафах и да освободи заложниците, които са държани там. Израелските управляващи също по този начин показаха, че изготвят проекти за евакуацията на палестински цивилни. 

" Военните интервенции в Рафах могат да доведат до кръвопролитие в Газа. Освен това те могат да тласнат така и така нежната филантропична обстановка до прага на гибелта ", съобщи заместник-генералният секретар на Организация на обединените нации по филантропичните въпроси Мартин Грифитс, съобщи Българска телеграфна агенция.

" Нямаме гаранции за сигурност, нито за филантропични доставки, липсва ни и кадрови потенциал да поддържаме своята интервенция. Международната общественост предизвестява за рисковите последствия от всякакво сухопътно навлизане в Рафах. Израелското държавно управление не може да продължава да пренебрегва тези апели ", акцентира Грифитс.   

Преговорите за примирие в Газа, в които вземат участие Съединени американски щати, Египет, Израел и Катар във вторник завършиха без пробив, откакто по-рано денем генералният секретар на Организация на обединените нации Антониу Гутериш изрази вяра, че ще бъде реализирана " някаква форма на преустановяване на военните дейности ".
" Искрено се надявам на триумф в договарянията за освобождение на заложниците и за намирането на някаква форма на преустановяване на военните дейности, с цел да се избегне цялостна атака за Рафах ", сподели Гутериш пред публицисти.  

Войната в ръководената от " Хамас " линия Газа стартира, откакто на 7 октомври бойци от ислямистката формация нападнаха Южен Израел, убиха към 1200 души и взеха 253 заложници съгласно израелски данни. В отговор израелската войска предприе атака Газа, вследствие на която съгласно палестинските здравни управляващи до момента са били убити към 28 000 палестинци. Под отломките на разрушените здания има още хиляди тела. 

Повече от половината от 2,3-милионното население на Газа сега е подслонено в Рафах. Много от хората са настанени в палатки до оградата по границата с Египет. По думите на Грифитс тези хора " гледат гибелта в лицето ".
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР