Oнзи вдъхновен възрожденски народ има една цел - Съединението и

...
Oнзи вдъхновен възрожденски народ има една цел - Съединението и
Коментари Харесай

Президентът Радев: Вдъхновеният народ има една цел - Съединението!

Oнзи въодушевен възрожденски народ има една цел - Съединението и я реализира с смелост и безрезервност. Това сподели президентът Румен Радев в тържественото си слово във връзка 133-тата годишнина от Съединението на Княжество България и Източна Румелия.

„ През септември 1885 година, на седмата година от свободата, българите вземат решение да вземат ориста си в свои ръце. Не ги стопира нищо, нито несправедливите контракти, нито враждебността на Великите сили “, разгласи той.

„ Събираме се от година на година на славните дати да поменем героите и да почетем делата им. Гордеем се с непознати подвизи, а достойното минало е разтуха за безпътното ни настояще “, съобщи президентът. „ Редно е да се запитаме какво остава през днешния ден от духа на Съединението, за какво потомците на българите от Княжеството и от Източна Румелия, които се събраха в общ дом, през днешния ден назовават България тази страна, а мнозина я напущат “, разяснява Румен Радев.

„ Българският 20 век бе белязан от нещастия, които внесоха ерес в обществото. Уви, даже демокрацията не съумя да го излекува, тъй като Съединението е еднократен акт, а единението е въпрос на съзряване “, уточни той. „ За героите от Възраждането България стоеше по-високо от користта, от славата, даже от живота им “, съобщи Румен Радев. „ Този зрял дух възроди България, той би трябвало да води и нашите стъпки през днешния ден, а остана да живее единствено в книгите и в сърцата на най-ревностните от вас “, сподели още президентът.


Източник: Канал 3
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР