Онзи ден/16 февруари телевизиите изгърмяха един-два халосни патрона за очевидните

...
Онзи ден/16 февруари телевизиите изгърмяха един-два халосни патрона за очевидните
Коментари Харесай

Кеворк Кеворкян: Диктатът на веригите

Онзи ден/16 февруари малките екрани изгърмяха един-два халосни патрона за очевидните спекулации с цените на питателните артикули.
И край – през вчерашния ден нямаше нищо по тематиката.

Все отново, чухме едно самопризнание: производител загатна, че огромните хранителни вериги го принуждават да не понижава цената на стоката си в личните си магазини.
Иначе няма да купуват от неговата продукция.
Това е безспорна гнусота – и на всички места другаде би провокирала колосален скандал.
Не и тук.
От горните властови етажи някои наподобява тихомълком крепко тъпчат гушите си – няма друго пояснение за пасивността им.

Телевизиите, в действителност, са съдружници на Веригите, които наливат в тях милиони за реклама - по тази причина не смеят да гъкнат.
Отгоре на всичко, никой не управлява посланията на рекламите и те всеобщо са подвеждащи или даже напряко лъжливи.
Все ви оферират най-хубавия продукт; или най-хубавото съответствие сред качество и цена; или пък настояват, че плодовете и зеленчуците им са тествани за над 700 типа пестициди. Еха!
И никой не ревизира тия изказвания.

Преди осем години малките екрани подвигнаха олелия до небето за некачествените храни, с които Европейския съюз затъква гърлата на будалите-българи.
Политиците пък се заклеха, че ще сложат завършек на тази машинация.
Край, завършек на измамата!
А за какво я търпяхте 10 години?
Нито думичка по този въпрос.
И след това всичко продължи както досега.
Телевизиите продължиха да лапат реклами от питателните вериги – Народът пък продължи някак да се засища със храни със подозрително качество – в подмяна на това пък по-скъпи, в сравнение с в други „ приятелски “ страни.

Гърците щели да бойкотират една седмица млечните артикули в магазините.
Сигурно ще го създадат.
Ние пък ще се утешаваме с големите понижения, с които
ни баламосват Веригите.
Какви сметала са употребявали, до момента в който са „ ценообразували “ – та са на сметка и при 50% % понижение?

Както и да е.
Народът - отново той - още веднъж е прекаран.
Окован е с още едни вериги.

***
Предлагам ви фрагменти от текст, писан преди осем години – с цел да не храните непотребни очаквания.
***

 

ИМА ЛИ ЧЕСТНИ РЕКЛАМИ
„ Пицети “ е снак/закуска - показва го един подражател на Кръстника, негово джобно копие.
Той изрежда, какво се случва с тези, които не харесват „ Пицети “:
на един му бетонират краката, различен го хвърлят в морето, а на трети му се завива свят и пада от един небостъргач.
Затова разказвачът ни поучава: „ Яжте „ Пицети “, с цел да имате положително здраве “.
А на финала идва късото обръщение: „ Пицети - честният снак! “

И ние можем да си кажем - до момента в който на драго сърце гледаме тази остроумна реклама, че тя в действителност е почтена – и може би е единствена в океана от хвалебствия, пресиления, фукни – и измами.

 

„ Пицети “ ни дава ключа към днешните реклами.

Те, или най-малко множеството от тях, са толкоз почтени, колкото и ония, които ти чупят краката или те хвърлят в океана, сякаш загрижени за здравето ти.
„ Пицети “ ни намига и ни насърчава да се замислим, до каква степен рекламите въобще са честни.

„ Пицети “ иронизира овчето ни доверие към посланията, с които ни бомбардират. И придърпва публиката, тъкмо тъй като самоуверено ни оповестява: „ Ние сме почтени, тъй като най-малко ти споделяме, че ще ти строшим краката, в случай че не си хапнеш „ Пицети “! “

Разбира се, „ Пицети “ нищо изключително не може да ви стори – ами другите, не толкоз честните реклами?
Ако се замислим – само че добре, че не го вършим – те просто злоупотребяват с доверчивостта ни, и то по не изключително безапелационен метод.
Разчита се основно на наивността ви.
Със стократното повтаряне, че даден препарат е най-ефикасен против подутата ви простата, той естествено няма да стане по-ефикасен – това е ясно.
Тогава се прибягва до друга хватка.
Казва ви се, че това знамение е препоръчвано от 80 % от българските лекари – загатват го ей по този начин, тъй като знаят, че никой от баламите няма да ревизира това, изключително когато простатата му го кара да спринтира непрестанно до клозета.

Рекламистите постоянно тикат в лицето ви медицински лица, за които, незнайно за какво, си фантазират, че те би трябвало неотложно да завоюват доверието ви.
Понякога леко се увличат и етюдите им са по-подходящи за „ Комиците “. Имаше, да вземем за пример, един грък, който съскаше на четвърт български нещо за някаква паста – за какво пък тъкмо него го бяха заели, по този начин и не стана ясно.
Напълно незнаен за публиката образец.
То е все едно някой чернокож да ви популяризира крем против изгаряне от слънцето: „ Ето, аз не почернях задоволително, имайте ми доверие “.

Рекламистите обаче си мислят, че публиката би трябвало да се довери на оня неизвестен грък, тъй като той споделя, че неговата паста най-добре ще ви „ систи “/чисти „ събите “/зъбите.
Очевидно се счита, че българинът е глупак отвън всяко съмнение, и е подготвен да повярва на всеки, взет напряко от улицата.

И като цяло, рекламните послания като че ли са адресирани към детски зяпловци, даже леко дебилни.

Между другото, замисляли ли сте се, на кой български политик ще се доверите, в случай че популяризира вода за хигиенизиране на уста? Има ли подобен?

Българинът дотам се усеща зарязан, че е подготвен да поема каквото и да му предлагат.
Навремето тоталитарната страна печелеше стотици милиони долари от една неофициална стратегия, наречена „ Резервна “ - в това число като продаваше каптагон на арабите.
И те, тъй като са си лековерни, го лапаха на драго сърце и си фантазираха, че по този начин стават по-добри любовници, а и бойци – нищо, че губеха всичките си войни с евреите.

 

Сега всички сме се трансформирали в наивници като тях.
Тогава изнасяхме каптагон за клетите араби, в този момент внасяме амфетамини за още по-клетите български деца.

Гришам написа – по автентичен случай – един от последните си романи / “Звездният тим “/ за гигантските злоупотреби на фармацевтичната индустрия.
Напоследък той разгласява още няколко книги за пагубните последствия от аферите на огромните корпорации, „ Планината Грей “ е една от тях.
Големите фармацевтични компании към този момент без никакво съмнение се отхвърлят от правосъдни процеси и напряко удовлетворяват милиардни групови искове на следващите жертви на подправените им или напряко смъртоносни артикули.
И не престават да ги основават – като ги тестват, несъмнено, в Сомалия или Нигерия.

Според следствие на Конгреса на Съединени американски щати, отдадено на активността на Американската организация за храните и медикаментите, единствено в една от огромен брой страни, които изнасят лекарства и съставките им за Съединени американски щати, има над петстотин индустриални предприятия – а за една година Агенцията е съумяла да ревизира единствено тринайсет от тях, преди американските фармацевтични компании да употребяват техните съставки.

Да се върнем при нашите овце, както споделят французите.
Преди няколко години, откакто ни надуха главите с препарата „ Фервекс “ – изключително ни пробутваха оня с усет на малини, внезапно го иззеха от комерсиалната мрежа, тъй като се оказа, че са разкрили в него следи от фекални води!
Разкараха го от аптеките - и все едно, че нищо не се е случвало.
Сега отново го има – да се надяваме, че към този момент не го вършат покрай някой клозет.
В една естествена страна фекално усъвършенствания „ Фервекс “ щеше да провокира голям скандал, само че тук, тъй като сме диваци - сръбвайте си сиропче с усет на малинка, дооблагороден с фекални навеи.

***
Уважаеми другари, ТОВА е моята страница – всички други страници, блогове и прочие, които употребяват името ми или мои снимки, нямат нищо общо с мен.
***

 

 

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР