Онова, заради което хората са на улицата, е промяна на

...
Онова, заради което хората са на улицата, е промяна на
Коментари Харесай

Проф. Г. Каприев: Хората са на улицата заради корупцията и разрухата, от които някои се изхранват

„ Онова, поради което хората са на улицата, е смяна на една система, в която живеем към този момент най-малко 20 години и която продължава цинично да се назовава преход. А тя не е преход. Тя е добре преходила система, чийто главен механизъм е корупцията в латинския смисъл на думата, което значи съсипия, разлагане и от тази съсипия и разлагане избрани организми се изхранват добре. “
Това сподели пред БНР проф. Георги Каприев, учител по философия в Софийския университет „ Св. Климент Охридски “.

Политиката, политическото, обсъждано като положително, заслужено ръководство са в безспорна рецесия, те са в положение на свободно рухване, счита Александър Димитров, учител по политология в Университета за национално и международно стопанство.

„ За 10 години ръководещото болшинство трябваше да осъзнае, че политика на парче, която цели да извлече временен политически дял, не може да реши систематичните проблеми, които са се натрупали. Става въпрос за процеса на разяждане, обхванал и политическите институции, обгръща и обществото. Ефектът на тази разяждане на това разлагане става към този момент доста огромен, може да се трансформира в необратим “, уточни Димитров.

Проблемът е систематичен, а ръководещите нямат разсъдък да виждат системата, имат разсъдък да виждат избрани структури вътре в политическото, означи проф. Георги Каприев.

„ Какво значи дават надбавки? Тези пари не са ли направени от нас? Тези пари не са ли заслужени от тези хора? Не е ли задача на страната да поддържа немощните, болните и така нататък? Какво значи дават? Да не са ги извадили от джоба си? От джоба си са ги извадили, тъй като в случай че не ги дадат, ще ги откраднат. “

Според Димитров раздаваните от властта обществени бонуси са „ нещо като кръпки, помощи против краткотрайна поддръжка “, а в действителност има огромни проблеми, които да се вземат решение. Александър Димитров не чака висока изборна интензивност на изборите следващата година. Харчовете дават на властта успокоение, само че е още рано да се каже дали ще имат електорално отражение, добави той.

Този митинг е за запазване на общото богатство, акцентира проф. Каприев, съгласно който сме в ситуацията „ конвенция не става сред нас и тях “, както написа Вазов.

Демокрацията минава през избори и там се вземат решение нещата. Тези митинги не целят тъкмо замяната на една политическа мощ с друга, посочи още Георги Каприев. Като се базира на настоящите социологически изследвания за настройките на гласоподавателите, преподавателят посочи, че „ ще се получи един извънредно пъстър парламент, който надали ще може да излъчи добре работещо държавно управление “.

„ Може би ще се премине през серия от такива избори, до момента в който се избистри някаква политическа мощ, която да предложи на българското общество модел на ръководство, който има в основата си общото богатство “, предвижда проф. Каприев.

Изобщо не би трябвало да ни плаши фрагментираният парламент, той е натурален резултат от вота на хората, разяснява Александър Димитров. Той даде образец с страни като Белгия и Холандия, където даже при дългото неявяване на ръководещо болшинство, „ администрацията е способена да движи делата на страната, които касаят всекидневието “.

„ Понятието подготвеност, понятието експертност, понятието специализираност и даже по-общото – начетеност, нищо не значи у нас сега ", съобщи проф. Георги Каприев.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР