Онова, което често обединява европейските популисти, е близостта им до

...
Онова, което често обединява европейските популисти, е близостта им до
Коментари Харесай

Драги, Джонсън… враговете на Путин падат като круши

Онова, което постоянно сплотява европейските популисти, е близостта им до господаря на Кремъл. Марио Драги заплати цената. И не е единственият, написа в публицистичната си публикация френското списание Le Point.

Лятото стартира добре за Владимир Путин. Противниците му в Европа падат един след различен. На 20 юли Борис Джонсън произнесе прощалната си тирада в Камарата на общините. На идващия ден в Рим Марио Драги хвърли оставка след седемнадесет месеца като министър председател. Няма връзка сред тези оставки, като се изключи че и в двата случая деспотът на Кремъл печели от непредвидения подарък. Каквото и да си мислим за политиките на Джонсън и Драги, те бяха измежду водачите в Европа, които бяха най-решени да оказват помощ на Украйна да отблъсне нашествието. Бившият съветски президент Дмитрий Медведев възторжено разгласява изображение в Telegram, показващо Джонсън, Драги и черна фигура с загадъчен знак. Кой ще бъде идващият конкурент на Путин, който ще падне в борбата?

Ако Джонсън дължи рухването си единствено на себе си, то Драги попадна в засада. Тримата политици, които сплотиха напъните си, с цел да доведат до напускането му - Джузепе Конте, водач на популисткото придвижване " 5 звезди ", Матео Салвини, водач на десните популисти от Лигата, и Силвио Берлускони, началник на Forza Italia - имат отдавнашни познанства с Путин. Драги, въпреки това, изигра основна роля през последните месеци в построяването на единството на Запада и в създаването на невиждана гама от наказания против Русия. Можем да се обзаложим, че неговият правоприемник в Палацо Киджи в Рим ще бъде по-сговорчив с Москва.

Френските гласоподаватели също способстваха за благополучието на Путин. Като отслабиха Еманюел Макрон, законодателните избори заглушиха един от преобладаващите гласове на Европейския съюз. И изпратиха в Народното събрание най-евроскептичната камара след тази, която торпилира плана за Европейска отбранителна общественост през 1954 година 88-те депутати от Националното заседание и 75-те определени представители на " Неподчинена Франция " съставляват две партии, които имат измежду общите си точки, това, че дълго време отговорно са се самоуспокоявали във връзка с домакина на Кремъл.

Подкопаване на европейското единение

В Унгария, въпреки това, гласоподавателите още веднъж през април дадоха смазващо болшинство на Виктор Орбан, главния съдружник на Москва в Европейски Съюз. Със своя непретенциозен мащаб унгарският министър-председател от този момент работи за подкопаване на европейското единение. На 21 юли да вземем за пример той изпрати външния си министър в Москва да поръча спомагателни 700 милиона куб.м. газ за страната си, в контраст на останалата част от Европа.

Унгария скоро няма да остане сама в путиновия си тропизъм. В Германия ръководещата коалиция демонстрира признаци на разделяне по отношение на степента на икономическите вреди, които внезапното отвикване от зависимостта от съветския газ ще аргументи на страната. Социалдемократическата партия на канцлера Олаф Шолц, по-специално, е изкушена от това по-бързо да настъпи мир. Въпреки митингите си за взаимност с Киев, най-богатата страна в Европа продължава да пести от изпращането на тежко оръжие на украинската войска.

След началото на войната в Украйна някак преждевременно беше прехвалена устойчивостта и единството на Стария континент. На срещите на високо ниво, които събраха в края на пролетта Г-7 в Бавария и по-късно НАТО в Мадрид, цареше самопоздравление под доволния взор на американския президент Джо Байдън. Днес растящите цени, заканите от енергиен дефицит и задаващата се криза слагат на тестване сплотеността на Европейски Съюз и НАТО. Популистките и екстремистките партии може да се възползват от недоволството, което ще плъзне из Европа с наближаването на зимата. Путин може да не е завършил с потриването на ръце. В Киев на 16 юни Еманюел Макрон увери президента Володимир Зеленски: " Европа е на ваша страна. И по този начин ще бъде до успеха.4

Предстои втората част на изказванието да бъде потвърдена.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР