Онлайн рекламата генерира 84% от приходите на холдингаБизнесът на Google

...
Онлайн рекламата генерира 84% от приходите на холдингаБизнесът на Google
Коментари Харесай

Alphabet надхвърли 1 трилион долара

Онлайн рекламата генерира 84% от приходите на холдинга

Бизнесът на Гугъл изведе Alphabetдо листата на фирмите „ трилионери ”
(снимка: Google)

Alphabet, компанията-майка на Гугъл, се причисли към клуба на трилионерите. Пазарната стойност на холдинга прескочи бариерата от 1 трилион $, съобщи Ройтерс .

По-рано три други американски ИТ компании прескочиха 1 трлн. $ – това са Apple, Amazon и Microsoft. В останалия свят единствено саудитската държавна петролна компания Saudi Aramco коства повече от 1 трилион $, като пазарната й стойност към този момент доближава 2 трилиона $.
още по тематиката
В предишното създателите на Гугъл неведнъж обществено са изразявали угриженост по отношение на зависимостта на компанията от рекламата. Лъвският дял в приходите на Alphabet идва точно от онлайн реклама (до 84%).

През 2006 година Гугъл закупи извънредно сполучливо YouTube. И през днешния ден, както преди 10 години, приходите на Alphabet (Google) не престават да порастват със забележителни темпове от 20%. В същото време компанията държи единствено 10-15% от международния рекламен пазар, което значи, че е налице повече от впечатляващ капацитет за напредък.

Именно този капацитет е с най-голяма прелест за вложителите. Те не се опасяват от многочислени правосъдни разногласия на Гугъл с антимонополните управляващи на доста страни, в това число Съединени американски щати. Акциите на Alphabet нарастнаха с към 1% незабавно след новината за превъзмогване на 1 трилион $.

Въпреки всички офанзиви против американските ИТ колоси, те усилват тежестта си на международния пазар. Преди пет години общата стойност на гореспоменатите американски ИТ водачи (включително Фейсбук, чиято капитализация доближава 631 милиарда долара) възлизаше на 11% от цената на фирмите от листата S&P 500, или 3,5 трилиона $. Днес цената на петте колоса е 5,3 трилиона $, или 17% от цената на фирмите от показателя S&P 500.

Няма подозрение, че този развой ще продължи, като се има поради, че цената на информацията пораства, както и нейните размери.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР