Онлайн ориентираните потребители могат да се сблъскат с три основни

...
Онлайн ориентираните потребители могат да се сблъскат с три основни
Коментари Харесай

Вижте типичните проблеми при пазаруване през интернет

Онлайн насочените консуматори могат да се сблъскат с три съществени групи проблеми, когато си поръчат дадена стока през интернет и при нейното идване открият разлики по отношение на упованията им във връзка с нейните качества и характерности. Това сподели ръководителят на Комисията за отбрана на потребителите (КЗП) Димитър Маргаритов по телевизия Bulgaria ON Air.

„ Първата група проблеми е обвързвана с т.нар нелоялни практики – когато търговецът съзнателно е въвел потребителя в подвеждане по отношение на достолепията на продукта, който му предлага “, уточни Маргаритов. Той даде образец със случай, в който Комисията е открила, че съответен електронен магазин е придружавал продаваните от него бижута с подправени документи за качество. „ Това значи, че те нямат тези характерности, които въпросните документи ѝ приписват “, разяснява той. „ Нашето решение по такива случаи дава опция на потребителя да скапе договорката и да получи всичко, което е платил за стоката и разноските по нейната доставка и връщане на търговеца. Включително да претендира някакво обезщетение, в случай че е претърпял вреди в следствие от това съзнателно въвеждане в подвеждане или скриването на значима информация, която би могла да повлияе върху потребителското решение “, изясни ръководителят на КЗП. Маргаритов добави, че наред с това търговецът бива и глобен от Комисията за прилаганата нелоялна процедура.

Понякога клиентът може да получи нещо друго от поръчаното от него просто заради неточност на търговеца. В тези случаи потребителите имат право на претенция. „ Тогава още веднъж и разноските за връщането и привеждането на договорката в сходство с параметрите, които тя е трябвало да има през цялото време, са за сметка на търговеца “, обясни ръководителят на КЗП.

Третата група въпроси е обвързвана с безусловното право на отвод от онлайн покупка на стоката, просто тъй като тя не е харесала на потребителя. „ Вие си поръчвате нещо. Идва същото нещо, само че преценявате, че то не Ви харесва по причина, която не сте длъжни да споделяте с никого или даже и самият Вие да не можете да определите тъкмо, само че решавате, че ще го върнете. Имате такова право в 14-дневен период. Разходите по упражняването на въпросното право на отвод доста постоянно са за сметка на потребителите “, обясни Маргаритов. Той направи значимото конкретизиране, че търговецът обаче е задължен да упомене това събитие в електронния си магазин, защото в противоположен случай потребителят няма да дължи сумите за куриерските услуги.

Много хора се оплакват в КЗП, че чакат прекомерно дълго време да получат парите си назад, сподели още Маргаритов. А по закон търговците са длъжни също в 14-дневен период да възстановят на клиентите си заплащането по метода, по който са го получили – по банков път, посредством натрапен платеж или различен прийом. Това е и едно от най-често глобените от КЗП нарушавания в онлайн търговията, означи ръководителят.

„ За да могат потребителите да чакат, че нашата интервенция ще има позитивен резултат при проблем, би трябвало оптимално добре да опазят всички материали, които са свързани с общуването с търговеца във връзка осъществяването на дадената покупка “, обърна внимание ръководителят на КЗП. И посочи, че не е наложително те да са на физически притежател, могат да бъдат и електронни файлове. „ Тогава за контролния орган е доста по-лесно да откри, че от търговеца в избраните периоди, в избраното време или не е направено нужното, или реакцията е била несъответстваща. Оттам нататък бихме могли да наложим глоба, от една страна, и от друга – да помогнем на хората да получат в оптимално къси периоди това, което им се поставя “, добави той.

Димитър Маргаритов предложи хората да не се предоверяват на предложения от физически лица в интернет, както и на търговци, които оферират „ маркови “ артикули на неведнъж по-ниски цени от междинните за тях на пазара. Причината – или нищо няма да получат против парите си, или стоката ще е със доста по-ниско качество.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР