Онлайн матури - възможна ли е такава реформа при изпитите

...
Онлайн матури - възможна ли е такава реформа при изпитите
Коментари Харесай

Най-рано от 2026-а матурите и НВО на таблет

Онлайн матури - допустима ли е такава промяна при изпитите след четвърти, седми, десети и дванадесети клас? От Министерството на образованието оповестиха, че това може да се случи, само че най-рано след 2 години.

Изпити на таблет, а не на хартия. Практиката е публикувана по целия свят – и даже е позната на доста български възпитаници, взели участие в тестванията на PISA.

Важно изискване обаче ще е електронните устройства за изпитите да са без достъп до интернет – с цел да няма хакерски офанзиви или приключване на информация.

Първо от служебното министерство ще подложат на подобен тест пробно дребна група възпитаници, а за всички промяната може да влезе в действие най-рано през 2026 година Като се планува първо да обхване десетокласниците.

Ден откакто беше издигнат въпросът – по кое време матурите и външното оценяване у нас ще се организират в нов формат, просветният министър разясни: " Няма нито предложение, нито решение матурите от идната или по-следващата година да се организират в електронен формат, онлайн ".

Дебатът да преминат ли изпитите на учениците на електронен вместо на книжен притежател беше издигнат откакто неприятно отпечатани диаграми попречиха на възпитаници да се оправят с няколко задания на матурата по български език.

" Ако вървим към на практика задания PISA, които изискват по-добро графично оформление, пъстър щемпел – то значи, че би трябвало да закупим нови цветни принтери в учебно заведение. Затова това е една крачка, която започнахме да обсъждаме като първата крачка е изследване на опита в други страни, стратегиите, които се употребяват там ", уточни още министърът.

Идеята срещна песимизъм в учебните среди. Директорът на 107 ОУ Данко Калапиш зададе въпрос: Как една диктовка по какъв начин ще се направи на компютър.

" Тоест ние ще измерваме бързината на писане на децата през компютър или ще измерваме неговата просветеност? ", пита той.

А съгласно родители форматът на изпита – на хартия или в електронен вид – не е въпрос от първостепенно значение.

" Измества се фокусът от главния въпрос – за какво вършим тези матури на другите стадии – 4, 7 и 10 клас ", съобщи Ирина Манушева, родител на възпитаник.

В най-успешните системи – финландската и естонската – всички стартират от това – да си зададат въпроса каква е задачата и по какъв начин можем да я реализираме. Изпитването на таблет вместо на хартия има и своите прерогативи, регистрират специалисти.

" Представете си по какъв начин наподобява една задача, когато тя съдържа симулация на естествен развой или събитие, на теоретичен опит – и към този момент към нея учениците дават отговор на разнообразни въпроси, с цел да покажат какво равнище на компетентности са усвоили ", сподели Светла Петрова от Института за проучвания в образованието.

Но остават и терзанията – дали българските възпитаници няма да изгубят уменията си да сформират по-дълги текстове.

" В PISA да вземем за пример доминират дилемите със затворен отговор - т.е. не допускат написването на текстове във формата на 41 въпрос от нашата матура на Български език и литература ", добави тя.

Затова от МОН занапред ще изготвят хибриден формат за изпитите.

" Тестовите задания на електронно устройство, а есетата или преразказа както е при нас – на хартия, тъй че ученикът да може да написа и показва своите мисли по-свободно. Най-добре е това да се вкара първоначално за външното оценяване след 10-и клас, само че това ще е в един интервал на време най-малко 2 години напред ", сподели още министър Цоков.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР