Онлайн магазин за стоки за свободното време не е информирал

...
Онлайн магазин за стоки за свободното време не е информирал
Коментари Харесай

КЗП забрани на електронни магазини да заблуждават

Онлайн магазин за артикули за свободното време не е уведомил правилно клиентите си за наличните количества от пуснати в промоция продукти. Сайт за продажба на уреди за дома пък не е спазвал посочения от него период за доставка на поръчките. Нелоялните търговски практики са открити и неразрешени от Комисията за отбрана на потребителите (КЗП).

Единият от хванатите в нарушаване електронни магазини – ozone.bg, е предложил разнообразни артикули с понижени цени, измежду които и устройства за виртуална действителност за игрови конзоли по 399 лева След поръчката на 10 такива хедсета, клиент е получил единствено един. Проверка на КЗП по случая откри, че все още на изпратената от потребителя поръчка за покупка търговецът не е уведомил за лимитирана наличност на промоционалните артикули. В мнението си до контролния орган той показва " техническа неточност " при отчитане на наличните бройки в складовата му система като причина да не може да достави всички декларирани бройки, а единствено единствената останала.  

Когато търговец не е в положение да достави предлаганите от него артикули или сходни на тях при оповестените параметри и да уточни рационални пояснения за това, е налице нелоялна процедура, безапелационни са специалистите на КЗП.  

Нелоялна процедура е и неспазването на оповестения период за доставка на поръчките, защото той постоянно оказва въздействие върху избора на потребителя от кого да купи. Именно заради закъснение на колета електронният магазин Diplomat.bg е станал обект на инспекция от страна на КЗП. Контролният орган е сезиран от консуматор, чиято поръчка е обработена навреме, като е изписана за приемане за след две седмици, а е доставена още по-късно – седем дни след тази дата. Търговецът се оправдава с личен пропуск на чиновник на компанията.  

В хода на инспекцията КЗП установи, че според общите условия на онлайн търговеца покупките следва да дойдат до седем работни дни след дефинитивно уточняване на адреса и датата за приемане и свързване на продавача с клиента. Изрично са посочени случаите, в които се позволява удължение на този период – при почивни дни или публични празници. В съответния проблем има безпричинно закъснение от към две седмици.

Съвети към потребителите:

Промоционалните артикули може да са с лимитирани наличия, само че при осъществяването на поръчката търговецът е редно да Ви осведоми за това.

Продавачът може да откаже доставка на декларираните от Вас артикули, само че единствено при съществуването на рационални причини.  

Настоявайте за съблюдаване на периода за доставка. В противоположен случай имате право да се откажете от онлайн покупката.  

Препоръки към търговците:

Вие сте длъжни да информирате клиентите си, когато предлаганите от Вас артикули са в лимитирани количества и заради това съществува риск да не сте в положение да извършите поръчки.

При привършване на наличностите на оповестени за продажба артикули бихте могли да опитате да ги доставите посредством други търговци.

Когато сте се заели с съответни периоди за доставка на поръчките, наложително следва да ги спазвате прецизно.
Източник: plovdiv24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР