Онлайн клиентите все повече ще предпочитат модела купи сега, плати

...
Онлайн клиентите все повече ще предпочитат модела купи сега, плати
Коментари Харесай

Моделът „купи сега, плати по-късно“ набира скорост у нас | Все повече хора ще взимат покупките си от шкафчетата на куриерските фирми

Онлайн клиентите от ден на ден ще избират модела „ купи в този момент, заплати по-късно “ и ще взимат пратките от шкафчетата на куриерските служби. Това показа ръководителят на Българската Е-комерс Асоциация (БЕА) Жанет Найденова в новия епизод на подкаста „ Ние, потребителите “.

Според нея новият модел „ купи в този момент, заплати по-късно “ ще продължи да набира скорост и ще съкратява дистанцията с обичайния за България способ „ натрапен платеж “, който за 3-4 години се е свил с почти 15%. Ще продължи възходът и на картовите разплащания.

„ Проучването ни през предходната година, което обхвана над 4,5 млн. колета, сочи че към 60% от заплащанията са с натрапен платеж за сметка на растеж на тези с дебитни и кредитни карти, които при покупката на цифрови услуги пък са 100% “, уточни госпожа Найденова.

Заради увеличението цената на куриерската услуга и добитите около Коронавирус пандемията привички от ден на ден хора избират доставката на онлайн покупката до офис на пощальон – над 40%. С разрастването броя на шкафчетата на куриерските компании в комерсиалните центрове, даже на пътя, клиентите са все по-склонни да избират този метод, защото той им дава огромна независимост за избор на локация и време за приемане на пратката, споделя специалистът.

И разяснява: „ Хората в този момент работят освен онлайн, както преди, само че и офлайн, и хибридно. При визитата на куриера може да не са на домашния си адрес, а няма по какъв начин даже да посочат период от един час и да стоят и да чакат у дома “.
COVID пандемията е засилила и наклонността българските консуматори да пазарят преобладаващо от родни онлайн магазини – над 90% от купувачите, заради прекратени вериги за доставки по това време, само че и поради пробуждане на националистичното възприятие. 32% купуват от европейски електронни магазини, а 18% от такива отвън Европейски Съюз.

„ Ако един онлайн магазин е квалифициран за българския консуматор, той е подготвен за европейския онлайн консуматор, а в Европейски Съюз имаме 500 млн. онлайн купувачи с построена просвета на онлайн извършване на покупки. Това е една голяма опция и за българските онлайн търговци “, уточни още Жанет Найденова в светлината на тематиката за отбраната на потребителските права при електронната търговия и въздействието на конкуренцията сред икономическите оператори в интерес на клиентите и усилване на доверието им.
Гостът заяви, че за последните четири години размерът на пазара на електронната търговия в България е подсилен, а онлайн купувачите са почти 2,9 млн. Те съставляват 53% от хората с достъп до интернет, които от своя страна са към 83% от цялото население на страната, сподели още тя, като цитира данни от последното издание на БЕА „ Паспорт 2023 на е-комерс промишлеността в България “, което може да се изтегли гратис при регистрация от уеб страницата на БЕА https://beabg.com.

„ Тук имаме капацитет за напредък, сравнявайки с европейските страни, където интернет пенетрейшънът е близо 93%, а в скандинавските страни даже и повече “, предвижда Найденова.
По последни данни максимален е процентът на онлайн купувачите от Югозападния регион, следван от Североизточния. На трето място е Северозападният регион. „ Там няма доста офлайн вериги и потребителите имат късмет да им бъде възложен осведомен избор за извършване на покупки онлайн. Ако имате бебе, няма от кое място да му купите аксесоари, пеленки – това е един превъзходен метод да спестите време, а цените са извънредно конкурентни на този пазар. “

Електронната търговия дава голям избор, еластичност при заплащането и доставката, улеснение и опция за печелене на персонално време на потребителите, внедрява доста нововъведения и стратегии за преданост, заключи ръководителят на БЕА Жанет Найденова в края на диалога.
Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР