Онлайн генераторите на валидни единни граждански номера няма начин да

...
Онлайн генераторите на валидни единни граждански номера няма начин да
Коментари Харесай

Шах и мат: ЕГН-тата ни се носят в нета и няма кой да спре - алгоритъмът за изготвяне на номера е публичен!

Онлайн генераторите на годни единни цивилен номера няма метод да бъдат блокирани, тъй като самият логаритъм зад правенето на ЕГН е обществен. Това изясни и.д. ръководителят на Комисията за отбрана на персоналните данни и професор в УНИБИТ Веселин Целков в студиото на „ Тази сутрин”.

Разследване на bTV сподели по какъв начин човек с минимални компютърни знания може бързо и елементарно да откри егенето да вземем за пример на премиера Бойко Борисов или на основния прокурор Сотир Цацаров. Той пък през вчерашния ден разгласи, че ще подаде сигнал в Комисията за отбрана на персоналните данни – само че не като началник на държавното обвиняване, а като жител.

„ Вчера напуснах комисията в 18:30 часа, основният прокурор не беше подал тъжба. Личното ми мнение е, че, запознавайки се с фактическите неща по изнесения от вас случай, няма да подаде жалба” , разяснява Целков.

Припомняме, че следствието демонстрира какъв брой незащитена е информацията за единния цивилен номер (ЕГН) на всеки българин – той може да бъде оголен за броени минути, в случай че търсещият знае единствено името и рождената дата на лицето, до чиито персонални данни желае да стигне.

Според него тематиката е значима в светлината на новия световен правилник за отбрана на персоналните данни, който влиза в действие в края на май и в който са заложени многомилионни санкции за админите на персонални данни при нарушавания.

По думите му „ доста от дълго време е известно, че ЕГН не е сигурен идентификатор” и комисията на няколко пъти е реагирала при решения на институции да дадат достъп до персонални данни единствено на база на единния цивилен номер. Той даде образец с инструкции към Столична община и ЦИК.

„ Почти никой не употребява ЕГН като единствен идентификатор, единствената услуга е уеб сайтът на Национален осигурителен институт и то в онази дребна част, в която се дава инспекция за здравен статус. Ако човек е в сериозно положение, малко мъчно е да се търсят спомагателни идентификатори”, разяснява професорът. Именно тази система обаче ни разрешава да научим семейството и буквите на първите две имена зад всяко ЕГН.

И.д. ръководителят на КЗЛД уточни, че е взел участие в подготовката на Закона за електронния идентификатор, който по механически аргументи към момента не е осъществен.

Какви са „ златните правила” за персоналните данни? „ Личните данни са персонални на индивида, който ги има и негово обвързване е да ги опазва. Когато си давате персонални данни, би трябвало да знаете на кой админ ги давате, с какви цели и на какво правно съображение ги давате. Ако се случи пробив в сигурността, би трябвало да се обърнете към комисията”.
Източник: bnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР