Онези, които са се влюбвали някога, знаят колко е трудно

...
Онези, които са се влюбвали някога, знаят колко е трудно
Коментари Харесай

11 странни причини мъж да се влюби в жена

Онези, които са се влюбвали в миналото, знаят какъв брой е мъчно да се изясни за какво са си паднали точно по този човек. И въпреки всичко психолозите непрекъснато организират проучвания, пробвайки се да схванат природата на това възприятие.

В развой на изследване на влюбеността от позиция на логиката на психиката специалистите са разкрили няколко любопитни обстоятелството. Определени публикувани легенди за това какво ни притегля у хората са били развенчани, до момента в който други са се оказали чиста истина. В тази публикация ще ви разкажем за най-интересните аргументи мъжете да се влюбят.

Вие изглеждате недостъпна

През 2014 година е бил извършен опит, който удостоверил публикуваното мнение, че мъжете ги притеглят недостъпните дами. На серия бързи срещи представителите на мощния пол проявявали доста по-голям интерес към тези дами, които показали безусловно безразличие, отговаряйки на въпросите им. Тези заключения обаче не са универсални – и тук има няколко „ само че “.

В частност, мъжете желаят да усещат връзка с дамата – в подтекста на опита това означавало, че те сами избирали тази жена за своя партньорка и този избор не им бил наложен от някой различен.

Учените обаче стигнали и до още едно ненадейно умозаключение – макар че мъжете считали за най-привлекателни дистанцираните и студени дами, освен това представителите на мощния пол харесали тези „ ледени кралици “ минимум от всички. Любовта в действителност е доста необичайно и объркано нещо.

Имате „ вярно “ изражение на лицето

На мъжете им се харесва, когато дамата излъчва благополучие и се усмихва. Схемата обаче не работи в противоположен ред.

През 2011 година учени решили да проведат огромен опит, в който взели участие над хиляда доброволци. На всички им били показани фотоси на представители на противоположния пол. Доброволците трябвало да оценят степента на прелест на тези хора. В резултат мъжете дали най-високи оценки на дамите, които изглеждали щастливи и най-ниски оценки на дамите, които изглеждали високомерни. Жените обаче били на противоположното мнение – гордите мъже покорили сърцата им, до момента в който щастливите господа не ги впечатлили.

Вие жестикулирате интензивно

Търсите любовта? Всичко е просто – бъдете открити и не сковавайте придвижванията си. Запълнете пространството към вас, ползвайте ефектни жестове и изразителни пози. Учени са следили по какъв начин се държат хората на „ бързи срещи “ и са стигнали до извода, че интензивно жестикулиращите хора имали два пъти по-голям триумф от тези, които седяли сковано.

Това се удостоверява и от още един опит. Едни и същи хора били снимани по два пъти – на първия кадър в скована поза, а на втория оптимално отпуснати и открити. После фотосите били качени в приложение за бързи срещи. Интересно е, че визията за индивида се променяла според от позата му. Снимките, на които хората били заели уверени и открити пози, привлекли повече интерес от „ скованите “ фотоси.

Приличате външно на някогашната му

Някои считат, че всеки от нас си има „ собствен вид “ сътрудник. Именно дамите са по-склонни да имат вяра на тази доктрина, само че и тук има избрани нюанси. Според резултатите на същото изследване от 2011 година и дамите, и мъжете намерили за по-привлекателни лицата на тези представители на противоположния пол, които по нещо напомняли за някогашните им половинки. Мъжете обаче дали по-ниски оценки на дамите, които приличали на актуалните им партньорки.

Вие отговаряте на неговите „ апели за внимание “, както и той на вашите

Началото и развиването на любовната връзка доста зависят от реакцията на сътрудниците един на различен и на „ апелите им за внимание “. Така счита психологът Джон Готман, който в продължение на 40 години е проучвал връзките в разнообразни двойки. Представете си следната обстановка – жена, която се интересува от орнитология, вижда красива птица през прозореца. Тя се любува на това малко знамение, пробвайки се да прегледа по-добре цвета на перата и да разпознае породата. Тя предлага на мъжа си, който седи до нея, да огледа птичето. Как ще реагира той? Има доста разновидности. Той може да пренебрегва думите ѝ, да кимне равнодушно, продължавайки да гледа новините по малкия екран. Или пък в действителност да обърне внимание на обекта, който е заинтригувал партньорката му, и да показа ентусиазма ѝ. Не е мъчно да познаете коя реакция ще сближи двойката и коя ще дистанцира сътрудниците.

Емили Есфахани Смит, авторка на книги за логика на психиката, е сигурна, че тези реакции, в случай че ще и минимални, имат голямо въздействие върху връзките сред мъжа и дамата. В заключенията си тя се базира на резултатите от изследването на Джон Готман. Според неговите дългогодишни наблюдения в тези двойки, които са се развели 6 години след подписване на брака, сътрудниците са откликвали на „ апелите за внимание “ единствено в 33 % от случаите. В двойките, които траяли да живеят дружно, този индикатор бил 87 %.

Вие доста наподобявате на самия него

Десетки години изследвания са потвърдили сигурно, че закоравелият стандарт „ противоположностите се притеглят “ е цялостна нелепост. „ Партньорите, които си наподобяват по доста критерии, като да вземем за пример вид персона, е по-вероятно да се сработят. Това облекчава разбирателството в фамилния живот “, споделя Джан Гозанга, създател на изследване на двойки, срещнали се на „ eHarmony “.

Вие дълго го гледате в очите

Джон Келерман, психолог от Университета на Масачузец, е провел следния опит – 72-ма студенти, които не се познавали, се разрушили по двойки и се гледали в очите по две минути. „ По-късно те споделиха, че през това време усещали възходящо увлечение към индивида отсреща “, споделя той. „ Това демонстрира, че продължителният зрителен контакт може да ви свърже с някого и да разпали усеща у човек, който виждате за пръв път в живота си “.

Вие му миришете „ вярно “

Проучване на Университета на Южна Калифорния посочило, че дамите, които се намират в овулация, харесвали миризмата на тениски, носени от мъже с високо равнище на тестостерон. Това е изцяло обяснимо от позиция на инстинкта за нарастване – тази миризма ни притегля, тъй като в случай че представител на мощния пол има високо равнище на тестостерон, това е симптом за положителни генетични данни.

За мъжете също е значимо по какъв начин мирише партньорката им, само че те избират по-деликатни разновидности. Идеалната миризма за мъжа е ароматът на тялото след взет душ. Парфюмът би трябвало единствено леко да добавя този прелестен, чист и натурален аромат.

По някои параметри вие наподобявате на родителите му

Психологът от Университета на Сейнт Андрюс Дейвид Перет и сътрудниците му разкрили, че ни притеглят сътрудници, които имат същия цвят очи и коса като родителите ни. Възрастта на обектите на привличане също постоянно се корени в детството. На зрелост ние се влюбваме в хора на възрастта на тези, които са били около нас, когато сме били деца.

„ Установихме, че дамите, чиито родители сега на раждането им са били на над 30 години, се усещат доста по-малко привлечени от млади мъже, в сравнение с от зрели господа “, заключват създателите на изследването. „ Предпочитанията на мъжете за възрастта на дамите са насочени по възрастта на майките им, а не на бащите им – и са имали значение единствено в продължителни и съществени връзки “.

Вие сте също толкоз привлекателни или малко по-малко привлекателни от него

През 1996 година бил извършен опит, в границите на който на доброволците била дадена оценка на физическата им прелест, а след това те били разпределени случайно по двойки. После всички участници в опита били запитани до каква степен приемлива е била срещата. Онези, които имали висока оценка на привлекателността, били по-резки и строги в мненията си (дори в случай че сътрудникът им имал същата оценка като тях). Колкото по-добре изглеждал събеседникът им на срещата, толкоз по-недоволни били те от нея.

Но това важало единствено за в действителност привлекателните доброволци. За множеството от нас въпреки всичко е по-важно да сме еднообразно красиви с сътрудниците си.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР