Онези, които предпочитат да запазят температурата на спалнята хладна, докато

...
Онези, които предпочитат да запазят температурата на спалнята хладна, докато
Коментари Харесай

Спането в студена стая е по-добре за вашето здраве, казва науката

Онези, които избират да запазят температурата на спалнята хладна, до момента в който ги хване сънят, може да са прави. Според публикация, написана от доктор Кристофър Зима, шеф в „ Neurology & Sleep Medicine ” в Шарлотсвил и оповестена от Huffington Post, температурите в спалнята ни могат да създадат доста, когато става въпрос за добър сън.

Въпреки че множеството от нас може да не мислят за температурата на спалнята си през нощта (освен в случай че не се пробвате да спестявате пари), Зима споделя, че нашите стаи би трябвало да са с температура от 15 -16 до 20 градуса по Целзий за най-хубав сън.Ако температурата надвишава 23, 24 градуса или е по-ниска от 12 градуса, тя може да накара хората да се въртят и обръщат цяла нощ.

Защо има значение цифрата на термостата? Нашите телесни температури естествено доближават връх и крах в границите на 24-часов интервал, като най-високи стойности се появяват в късния следобяд и най-ниските към 5 часа сутринта. Сънят нормално стартира, когато температурата на тялото спадне, тъй че по-студената стая може да ни насърчи да заспим по-бързо.

Ако обещанието за повече сън не е задоволително, има доста други аргументи, заради които въздухът да бъде охладен:

Ще имате по-спокоен сън.

Изследванията, осъществени в Университета на Южна Австралия, открили, че при неприятна регулация на температурата на тялото се следят някои форми на бодърствуване. Ако имате проблеми със заспиването през нощта, една по-студена стая може да помогне на тялото ви да се охлади задоволително, с цел да доближи равнище на по-дълбок, оздравителен сън.

Ще ви помогне да изглеждате по-млади

Спането в стая, по-топла от 21 градуса, стопира тялото ви да освобождава мелатонин, един от най-хубавите хормони срещу стареене в организма. Когато един път заспим в цялостна мрачевина и температурата на тялото спадне, се освобождава мелатонин и провокира леко изстудяване в тялото.

Това може да помогне да отслабнете.

Според Хъфингтън Поуст, лекарят - натуропат Наташа Търнър споделя, че при намаляване на телесната температура и освобождение на хормона на растежа, хормонът на напрежението кортизол също понижава при здрав сън. Когато не сте в положение да спите задоволително, се събуждате с високи равнища на кортизол-което значи, че е по-вероятно да търсите някоя кутия с бисквити и тревогата ви да се усили.

Можете да намалите риска от метаболитни болести.

Едно изследване открива, че сън в стая, настроена на 18, 19 градуса, може да помогне за попречване на някои метаболитни болести, като диабет. Участниците освен изгорили повече калории, когато били будни, само че също по този начин съвсем удвоили количеството кафяви мазнини или положителни мазнини, което разрешава на тялото да съхранява по-малко калории. С течение на времето това може да понижи риска от метаболитни болести.

Така че, пуснете обичаната си музика, настройте климатика на 18 градуса и се пригответе за спокоен и потребен сън./beu.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР