OMV е мажоритарен собственик на пострадалия разпределителн център в Австрия.

...
OMV е мажоритарен собственик на пострадалия разпределителн център в Австрия.
Коментари Харесай

Взрив в газовия хъб Баумгартен предизвика криза в Централна Европа

OMV е мажоритарен притежател на потърпевшия разпределителн център в Австрия.

© HEINZ-PETER BADER Още по тематиката
Експлозия на газов терминал в Австрия умъртви човек, 18 са ранени
от Дневник,12 дек 2017
" Газпром " тихомълком стартира да строи втора тръба за " Турски поток "
от Дневник,20 юли 2017 Министерството на икономическото развиване на Италия разгласи изключителна обстановка в енергетиката, откакто гърмеж в газов разпределителен център в Австрия прекъсна доставките на съветски газ за няколко страни в региона. Един човек почина и 18 са ранени при тежкия случай, станал малко след 8 часа тази заран край Баумгартен. Заради вредите в Европа внезапно нарастна природният газ, който може незабавно да бъде пренасочен към засегнатия регион.

Според италианските медии към 50% от настоящото ползване в Италия към този момент се задоволява от запасите на хранилищата. Обявяването на изключително състояние задейства механизъм, с който може да бъде разрешено на централите на нефт и въглища да проработят на оптималната мощ.

След отчета на техническата комисия за изключителни обстановки националният газоразпределителен оператор Snam Rete Gas заяви, че на станция Тарвизио на границата с Австрия вносът внезапно е паднал от 113.5 милиона на 14 милиона куб.м. През този пункт влиза само съветски газ.

Няма тежки провали

В Snam царува по-скоро оптимизъм, че обстановката скоро ще се възстановява, заяви Reuters. " На базата на информацията, с която разполагаме сега, доставките може да бъдат възобновени още през днешния ден, в случай че се потвърдят първите индикации, че няма провали по транспортната инфраструктура ", споделят от оператора. В късния следобяд от австрийския оператор Gas Connect Austria оповестиха, че пожарът е изцяло сподавен. В самото начало на случая бе оповестено, че повода за него наподобява чисто техническа.

Разпределителният център в Баумгартен е един от най-важните в Европа. Той е издигнат през 1959 година и след няколко етапи на разширение е достигнал потенциал всяка година да приема към 40 милиарда куб.м природен газ от Русия и Норвегия, които се разпределят към просторен регион от Централна Европа.

Скок в цените

Това е основен пункт за съветски доставки към Южна Германия и Северна Италия и 51% от него са благосъстоятелност на OMV. В Баумгартен цената на доставките за идващия ден внезапно скочи нагоре. Денят стартира при цена 292 $ за 1000 куб.м, само че след гърмежа в 8:45 стигна 413 $, а търсенето на газ за осъществяване на днешните доставки надвиши 530 $, сочат данни на газовия хъб CEGH. Около 15 часа българско време цената на едро за Италия доближи връх след повишаване от 150%.

Рекордни по отношение на декември 2013 година станаха и цените на газа във Англия, оповестява Bloomberg. По данни на Reuters цената за незабавна доставка е скочила с 35%. Причината тук е друга - увеличено търсене поради комбинацията от студено време, прекъсване за 2 седмици за ремонт на главен петролопровод от Северно море и няколко повреди по газопреносната мрежа в страната.

Първите реакции

- Австрийският оператор Gas Connect Austria Gmbh разгласи, че преносът през страната на юг и югоизток, т.е. към Словакия, Унгария, Словения и Хърватия, стопира до изясняване на обстановката.

- Словашкият газопреносен оператор Eustream удостовери, че поради случая е спряно подаването на газ към Австрия и упованията са, че ще се свие до една трета преносът през Украйна към Централна и Западна Европа.

- В Киев преносната компания " Укртрансгаз " удостовери, че краткотрайно понижава размерите съветски газ, прехвърляни към Словакия, и регистрира нищожно понижаване на вноса от Унгария, което ще компенсира от лични газохранилища, запълнени съвсем напълно с гас, импортиран тази година от Словакия. До ноември тази година през страната към Европа са пренесени 85.5 млн. куб.м съветски газ, което е нарастване от 16% по отношение на същия интервал на 2016 година

- " Газпром износ " заяви, че работи по преразпределяне на газовите потоци " и прави всичко допустимо, с цел да обезпечи безпроблемни доставки на клиентите и в това транспортно направление ". Но организацията за енергийна информация Platts твърди, че на този стадий няма действителна опция за различен пренос от Австрия към Италия през Арнолдщайн, защото гърмежът в Баумгартен е довел до прекъсване на помпените съоръжения за нагнетяване на газа в системата.

- Европейската комисия съобщи, че следи от близко обстановката и е в контакт с всички страни членки посредством Групата на Европейски Съюз за съгласуваност по въпросите на газа.

- Тепърва ще се направи оценка на вредите и периодите, за които ще се извършат поправки, само че възобновяване на стандарнтите размери на доставки може да отнеме дни.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР