Омикрон вече е и в България, съобщи главният държавен здравен

...
Омикрон вече е и в България, съобщи главният държавен здравен
Коментари Харесай

Омикрон вече е в България. Всички болни са на домашно лечение |

Омикрон към този момент е и в България, заяви основният държавен здравен контрольор доцент Ангел Кунчев. „ Изненада няма и в метода на протичане, защото всички 12 души, от които 11 са от София, един от Софийска област, са с леко протичане на болестта.

" На домашно лекуване са. Не се постанова хоспитализация. 7 от тях не са имунизирани ", посочи той.

Очакванията са Омикрон да бъде инфектиран за повече хора. Тепърва ще се разисква дали да бъдат въведени спомагателни противоепидемични ограничения.

9 от инфектираните с новия вариант, са мъже, 3 са дамите. 7 са без ваксина, 5 имат имунизация, при множеството над 9 месеца след втора игла.

Само един от инфектираните е пътувал в чужбина.

Клиничните проби са взети в 4 лечебни заведения в интервала от 16 до 22 декември 2021 година, 11 пациенти са от София-град, а един от област София.

Общо при проучването се откри, че 12 (4.4%) проби са с Омикрон (B.1.1.529) и 263 (95,6%) са Делта (B.1.617.2) или подварианти на Делта (AY.*).

За групата с най-голям риск, над 65 години, към този момент има планувана стимулационна мярка от 75 лв. при слагане на ваксина, напомни Ангел Кунчев. Той напомни също, че е скъсен интервалът сред втора и трета игла.

Удвояването на случаите може да се случва за дни. Възможно е в някои стопански сфери, при непрекъсваем режим на работа, да се стигне до 15-20 % инфектиран личен състав, сподели Кунчев.

На въпрос за степента на ограниченията, той позволи, че всичко може да се чака и зависи от обстановката. Това, с което няма да създадем компромис, е здравето на хората, както и да сложим на колене здравната система, уточни основният държавен здравен контрольор.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР