Омикрон вариантът на коронавируса е с по-висока заразност и по-кратък

...
Омикрон вариантът на коронавируса е с по-висока заразност и по-кратък
Коментари Харесай

Проф. Ива Христова: Пет пъти по-чести са повторните инфекции при Омикрон

" Омикрон разновидността на ковид е с по-висока инфекциозност и по-кратък инкубационен интервал. При него 5 пъти по-често са повторните инфекции ". Това съобщи за " Здравей, България " по Нова телевизия проф. Ива Христова, шеф на Националния център по заразни паразитни заболявания.

Според нея откритите у нас 12 случая с Омикрон са от седмицата преди Бъдни вечер. Очаква се обаче покачване на инфектираните с Омикрон. " Очакваме процентът на инфектирани бързо да се покачва, съдейки по данните от другите страни, както и от високата му инфекциозност, по-краткия инкубационен интервал и високия брой на безсимптомни случаи при него ”, добави тя.
Кунчев: Регистрирани са 12 позитивни проби с Омикрон
У нас са регистрирани 12 позитивни проби с Омикрон. Всички възрасти са представени*. 9 от инфектираните са мъже, 3 са дами, 7 са без вак...
Прочети повече
По думите й Омикрон нападна по-често горните дихателни пътища, в сравнение с долните и белия дроб по отношение на Делта разновидността. " Трябва да имаме поради и ниското равнище на имунизирани у нас. Може да се окаже и че не протича чак толкоз леко. Трябва да вземем ограничения, да не подценяваме тази заплаха, само че и да не изпадаме в суматоха, тъй като има ограничения, с които можем да се предпазим – имунизиране, носене на маски и да знаем, че въпреки всичко в Министерстово на здравеопазването има специалисти, за които тази пандемия не е първата ”, добави Христова.

По думите й при Омикрон загубата на усет и подушване е по-рядка. " Обикновено при него има хрема, суха кашлица, болки в гърлото, изнемощялост, температура до 37,5-38 градуса. Възможно е да премине много бързо, само че поради обстановката е добре да се изследваме и да се карантинираме ”, каза директорът на Националния център по заразни и паразитни заболявания.

На въпрос дали може да се чака стягане на ограниченията и нов локдаун, тя отговори: „ Предстоят съществени разисквания с специалисти с друг профил, тъй като всяка една мярка би трябвало да се огледа от всички страни преди да се предложи. Всички ограничения са на масата, зависи от обстановката. Тя се следи 24/7 ”. Експертът предложи съблюдаване на актуалните ограничения и наблюдение на обстановката, тъй че при потребност това да може да се промени.

Според математика от Българска академия на науките проф. Огнян Кунчев ясно е, че хората с Омикрон не са 12. Въпросът е дали не са 1000 души. И дали другата седмица няма да приказваме по тази причина, че инфектираните с Омикрон към този момент са 5000.
Лъчезар Томов планува нов локдаун поради разновидността " Омикрон "
Имаме висок % на положителни проби. Това не се получава от струпване. Това е началото на вълната от “Омикрон ”. Има т...
Прочети повече
Още от ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ:
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР