Омикрон не бяга на тестовете. Решаващият момент е кога ги

...
Омикрон не бяга на тестовете. Решаващият момент е кога ги
Коментари Харесай

Омикрон не ``бяга`` от антигенните тестове, те го улавят по-късно |

" Омикрон не " бяга " на тестванията. Решаващият миг е по кое време ги вършим. При първите признаци е рано. До третия ден се получава подправено негативна реакция. Антигенните проби позитивират по-късно от PCR, тъй като хващат вируса, когато е в по-голямо количество.

Това изясни в предаването " Твоят ден " по Нова нюз шефът на Националния център по заразни и паразитни заболявания (НЦЗПБ) проф. Ива Христова.

По думите ѝ с първия си подвариант Омикрон е давал негативен резултат за S ген, а вторият дава позитивна реакция и за него няма скринингов способ.

" Омикрон добива все по-доминантно състояние – 78%, редом с повишаване на случаите. Това са данните с две седмици обратно. Вероятно сега е към 80, даже 90%. Случаите последователно ще стартират да понижават, в случай че съблюдаваме ограниченията - може би още в края на февруари ", предвижда проф. Христова.

Тя удостовери, че над 90% от умрелите са неимунизирани.

" Намираме се в платото на пика на бурята. Пожарът гори с всички вероятни сили, само че с дребни стъпки стартира да затихва. Това е максимумът на пожара, не трябва да се отпускаме ", призова директорът на НЦЗПБ.

Тя е безапелационна, че всеки по-заразен подвариант води до нарастване на заболеваемостта. " Преди седмица доказахме седем случая на втория подвариант на Омикрон. Той е с от 10 до 30% по-заразен, сочат разнообразни изявления ", разяснява инфекционистът.

Христова потвърди, че децата с наднормено тегло, хронични болести и диабет по-лесно се заразяват с вируса.

Според нея инфектираните на 100 000 души население на 14-дневна база понижават.

" В съпоставяне с предишния понеделник те са със 100 по-малко. Тази наслада е доста нежна. Болниците са претъпкани, а от нас зависи какъв брой бързо ще успеем да понижим броя на заболелите ", подчерта проф. Ива Христова.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР