Омикрон може да причини възпаление в слуховите канали, загуба на

...
Омикрон може да причини възпаление в слуховите канали, загуба на
Коментари Харесай

Може ли Омикрон да причини проблеми със слуха?

Омикрон може да аргументи инфектиране в слуховите канали, загуба на слуха, звънене в ушите и зашеметяване

Проблемите със слуха от дълго време са свързани с COVID-19, и по-специално с варианта Омикрон. Това оповестява уеб сайтът ura.ru, цитирайки к.м.н. Владимир Зайцев, отоларинголог. Според него пациентите с този вариант на ковид изпитват признаци, които не са били следени преди, написа

Какви нови недоволства се появиха при пациенти с Омикрон?

Според Зайцев новия вариант на ковид минава през назофаринкса в слуховите тръби и пациентите са в положение на ступор.

„ Това не е тъкмо загуба на слуха, само че е нещо като все едно да си сложиш шлем или каска, или да си запушиш ушите с ръце и да чуваш глас, който кънти някъде вътре в главата. Това е инфектиране на слуховите тръби, на Евстахиевите тръби. Ново недоволство е и нещо, което не беше срещано преди, при другите варианти “, отбелязва специалистът.

Лекарят сподели, че първите, които са се оплакали от проблеми със слуха, са лекари, които са се разболели от Омикрон.

„ Всеки, който работи в „ алената зона “ и е в контакт с пациенти, се оплаква от задръстване на ушите, възприятие на ступор, чувство за вакуум, като че ли течност се стича някъде вътре в ухото “, изясни Зайцев.

Как лекарите изясняват новия признак на варианта Омикрон?

„ Омикрон “ може да засегне Евстахиевата тръба (каналът, свързващ кухината на междинното ухо с назофаринкса), сподели отоларингологът Иван Лесков за ura.ru. Според него вирусът може да докара до непрекъснато или краткотрайно задръстване на евстахиевата тръба, струпване на течност в кухината на междинното ухо и вследствие на това до кондуктивна загуба на слуха.

„ Тоест, нервът е недокоснат, само че не всичко е наред с ушите. Това положение е или като в аероплан по време на политане, кацане, или както когато преди малко ушите са били запушени с ръка. Изключително неприятно е, само че е обратимо “, акцентира докторът.

Преди това COVID-19 причинявал ли е проблеми със слуха?

Да, въпреки и не в подобен мащаб. През декември 2021 година учени от Станфордския университет оповестиха способността на ковид да заразява вътрешното ухо. В началото на пандемията лекарите се бореха с по-сериозните последствия от болестта и не обръщаха изключително внимание на загубата на слуха и замайването, споделиха специалисти.

Учените предлагат на всеки, който е диагностициран с COVID-19, да се подложи на слухов тест. Те също по този начин имат вяра, че инфекцията навлиза в ухото през носа.

Особености на проблемите със слуха след прекаран коронавирус

Шумът в ушите е положение, което визира съвсем седемнадесет % от всички възрастни. Повечето хора с диагноза тинитус страдат от загуба на слуха, което демонстрира, че има тясна връзка сред двете. Изследванията показват, че шумът в ушите е един от най-честите признаци на нескончаем COVID-19, който може да не отшуми месеци след инфекцията.

Психологически или прочувствени тригери, изключително фактори като неприятно качество на съня, самотност, меланхолия и тревога, се утежниха по време на пандемията. Тези фактори също могат да играят сериозна роля за утежняване на шума в ушите. Някои изследвания демонстрират, че признаците на пациенти със действителен звук в ушите са се влошили по време на пандемията, без значение от техния ковид-статус.

Загуба на слуха и световъртеж

Загуба на слуха или усложнения в метода, по който човек чува, са докладвани от необятна група хора, вследствие на прекаран COVID-19. Има голям брой известия и за случаи на неочаквана загуба на слуха на едното ухо, постоянно съпроводена от звук в ушите.

Всяка година непредвидена загуба на слуха се случва при към 20 души на всеки 100 000. Състоянието се лекува със стероиди за понижаване на отока и възпалението във вътрешното ухо. Но лекуването има наклонност да работи единствено в случай че се стартира незабавно след настъпване на загубата на слуха.

Вътрешното ухо е отговорно както за салдото, по този начин и за слуха. Ако нервите и тъканите в тази част на ухото са повредени, това може да аргументи световъртеж и проблеми със слуха. Също по този начин, антителата, създавани от тялото, нападат антигена (вирусът Коронавирус участва основно в региона на УНГ) и от своя страна могат да увредят кохлеарния нерв.

Световъртеж

Друг признак на COVID-19, който постоянно се оповестява, е виене на свят. Може да бъде много мъчно да се разграничи това от ротационния световъртеж, което е особено за увреждане на балансовата система във вътрешното ухо. Въпреки това, най-хубавата оценка е, че ротационен световъртеж се случва в към 11% от случаите на COVID-19. Човек може да почувства, че губи равновесие, че все едно се върти и да изпитва потребност да повръща, или да се появи остро гадене. Замайване и световъртеж също могат да се усетят, в случай че има инфектиране на вестибуларния нерв, който е виновен за изпращането на информация до мозъка за координацията и салдото.

Долен ред

Тъй като познанията за аудио-вестибуларната система не престават да се развиват дружно с разбирането за COVID-19, способността да се лекуват тези признаци ще придобие по-дълбоко сцепление през идващите години. Докато продължаваме да живеем с този вирус, ще можем по-добре да смекчим отрицателните последствия, като загуба на слуха.

Ако има ненадейно затруднение, обвързвано със слуха, е значимо тя да бъде оценена вярно – и най-много бързо – тъй като има прозорец за евентуално възстановяване.
Източник: dunavmost.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР