Омикрон има сила да презаразява отново и да пробива имунитета.

...
Омикрон има сила да презаразява отново и да пробива имунитета.
Коментари Харесай

Омикрон пробива имунната защита и презаразява 


Омикрон има мощ да презаразява още веднъж и да пробива имунитета. Това изясни в студиото на „ Здравей, България ” на NOVA епидемиологът и учител в Лондонското учебно заведение по тропическа медицина доктор Петър Марков.

„ Всичко, което знаем досега, е в областта на хипотетичното. Новият вид има доста висок брой разновидности, както в региона на шипчестия протеин, по този начин и другаде, които са необикновени. Знаем, че той много бързо нараства като дял от броя на новоинфектираните във всички провинции на Южна Африка и се открива към този момент и в доста страни ”, добави той.

Д-р Марков уточни, че разновидностите на вируса посочват за по-бързо репликиране на вируса. „ Има индикации, че новият вид има мощ да презаразява още веднъж и да пробива имунитета – имунните отбрани ”, посочи епидемиологът.

Преподавателят изрече съмнение, че евентуално Омикрон ще бъде малко по-заразен. „ Може би ще има някаква дарба да презаразява. Не чакам чак такова огромно понижаване на отбраната против него ”, добави доктор Марков.

По думите му РНК имунизациите могат да бъдат по-бързо приспособени. Подчерта, че досега няма данни, че вирусът съумява да преодолее в основна степен отбраните от имунизацията и тези на естествения имунитет.

„ Не е несъмнено, че ще се постанова нова ваксина. Ако се наложи, по-вероятно тя ще бъде приспособена към новия вид. Едва ли ще има потребност от увеличение на дозите ”, сподели той.

Случаи на Омикрон към този момент са открити допълнително от 12 страни по света, много от тях – европейски. „ Не може да се изключи, че е в България. Има обаче два аспекта – дали е в България и по кое време ще научим, че е там. Повечето места, където е открит, са страни с развита инфраструктура за разкриване на вируса ”, посочи доктор Марков.
Източник: barometar.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР