Омикрон е в пъти по-заразен от вече доказано силно заразния

...
Омикрон е в пъти по-заразен от вече доказано силно заразния
Коментари Харесай

Доц. Гломб: Омикрон заразява повторно, ваксинацията е належаща

Омикрон е в пъти по-заразен от към този момент потвърдено мощно заразния Делта вид. „ За момента няма данни разновидността да заобикаля ваксиналния имунитет. Нужно е време обаче да получим всички обстоятелства. Вариантът е в рубрика „ пораждащ безпокойствие “, тъй като заради изключителната му инфекциозност може да се допусна, че ще се трансформира във водещ “. Това съобщи  доц. Николаева-Гломб пред.

„ Имаше разновидности – Мю, Ламбда, които не просъществуваха дълго. Естественият асортимент ги маргинализира. Не знаем какво ще стане, това е вид, който ние познаваме от няколко дни “, добави тя.

Вирусологът не изключи вероятността преболедувал с Делта вид да се болести с Омикрон.
„ Натрупал е повече от 50 разновидности в целия си геном и значителен брой от тях са ситуирани точно в шипчестия (spike) протеин, в рецептор-свързващата му част, в част, която се разпознава от антителата и в част, която спомага за по-бързото му разпространяване “, изброи доцент Николаева-Гломб и увери, че разновидностите въпреки всичко са предстоящи.

„ Те настъпват, тъй като вирусът е заставен да живее в разнообразни условия на околната среда. От един гостоприемник до различен – това са разнообразни вселени за вируса и той посреща тези провокации, създавайки разновидности “, разясни вирусологът.

Според нея първите данни за смъртността от Омикрон са окуражителни – клиничната картина остава непроменена.
„ Но Южна Африка е млада страна, междинната възраст е по-ниска от нашата и не могат да се дадат статистически значими данни за това какво се случва с възрастното население “, посочи тя.

Положителна характерност на новия вид е, че PCR тестванията съумяват да засекат една от разновидностите му, стана ясно от думите на доцент Николаева-Гломб.

„ Омикрон има разновидност, която общоприетите PCR проби съумяват да засекат. При един тест се гонят три линии и в случай че са налични, може да се каже, че пациент е със SARS-CoV-2. При Омикрон една от линиите отпада “, уточни вирусологът.

Доц. Николаева-Гломб изясни и разликата сред вид и вариант.
„ Омикрон към момента се назовава вид и се надявам това да остане по този начин, тъй като в случай че отиде до вариант – това значи, че се връщаме в изходно равнище. Щам е, когато имунната ни отбрана не може да го разпознае и би трябвало да се бори отначало “, означи тя.

Вирусологът прикани българите да си слагат и противогрипна ваксина, тъй като по думите ѝ ни чака мощна грипна вълна.

 
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР