Омикрон доста е разбъркал хода на играта. Това каза за

...
Омикрон доста е разбъркал хода на играта. Това каза за
Коментари Харесай

Проф. Радостина Александрова: Грип А е много сериозен играч, това е неговият сезон

Омикрон много е разбъркал хода на играта. Това сподели за Bulgaria ON AIR вирусологът от Българска академия на науките проф. Радостина Александрова.

" Всички сме в очакване на още данни за разпространяването му, за въздействието му върху клиничната картина, за това в каква степен съумява да се изплъзне от имунния отговор към предходни разновидности и ваксини. Няма данни, че протича по-леко, има действителен риск да се надигнем пред голям брой хоспитализации. Вирусът се трансформира, само че и ние към този момент не сме същите, доста хора имат имунитет. Данните са, че комбинирана скица освен не отстъпва на общоприетата скица на използване на имунизациите, само че даже има много бонуси. Най-добре проучена е комбинацията сред аденовирусна ваксина и по-късно РНК ваксина. Поставянето на имунизацията на AstraZeneca беше обвързвано с някои извънредно редки нежелани събития при по-млади дами. При огромна част от имунизираните с AstraZeneca се сложи втора доза РНК ваксина. До 68% се качва отбраната при комбинираното имунизиране ", доълни още проф. Александрова.

" Когато комбинираме две разнообразни тактики, изгодата постоянно е по-голяма. Различните ваксини се прицелват в разнообразни сектори. Комбинирането уголемява целите, против които нашият имунитет реагира. Има данни, че хората с имунен недостиг реагират по-добре на комбинираното имунизиране. Прилагането на имунизацията на Pfizer качва 35 пъти антителата, до момента в който използването на имунизацията на Moderna - 75 пъти. Ваксината на Pfizer съдържа 30 микрограма РНК, до момента в който имунизацията на Moderna съдържа 100. Имат много сходни и редки странични реакции - миокардити ", сподели проф. Александрова.

" Грип А е доста сериозен състезател, това е неговият сезон. Предстои да забележим дали ще има сериозна зараза. Покрай Омикрон ще бъдат затегнати ограниченията. Клиничната картина на доста вируси се припокрива. Грипният вирус може да улесни разпространяването на ковид ", съобщи проф. Александрова.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР