Омикрон далеч не е последният вариант на коронавируса. Експертите се

...
Омикрон далеч не е последният вариант на коронавируса. Експертите се
Коментари Харесай

Американски вирусолог: Няма причина да вярваме, че коронавирусът се е изчерпал генетично

Омикрон надалеч не е последният вид на ковид. Експертите се питат: какво следва? Ще бъдат ли идващите варианти по-смъртоносни или ще са като грип? Едно е несъмнено: през тази година ще има още доста нови варианти. Към момента, обаче, е мъчно да се предвижда какъв брой бързо ще се популяризира този вид, по какъв начин ще избегне човешката имунна система или дали ще аргументи по-тежко заболяване от предходните версии на вируса.

" Вариантът Омикрон към този момент господства в света както тъй като е мощно инфектиран, по този начин и тъй като може да избегне имунната отбрана на имунизираните и преболедувалите хора. Това разреши на варианта да болести и тези, които бяха заобиколени от Делта ", споделя Картик Чандран, вирусолог и професор по микробиология и имунология в Медицинския лицей Алберт Айнщайн в Ню Йорк. " По същия метод, с цел да се конкурират с Омикрон, бъдещите разновидности ще би трябвало да са изобретателни в заразяването и в спрамянето с имунната система на хората ", счита още професорът.

„ Няма причина да имаме вяра, че вирусът се е изчерпал генетично “, сподели той. „ Смятам, че ще има нови варианти и ще има още повече такива талази на новозаразени “.

" Като се има поради настоящата скорост на заразяване с ковид в международен мащаб и степента на разновидности на SARS-CoV-2, „ предвидимо е, че ще се появят нови разновидности “, сподели Карън Мосман, професор по патология и молекулярна медицина в университета Макмастър в Онтарио. Но както научихме през последните две години на пандемията, не всеки нов вид ще бъде задоволително доминантен.

Вероятно идващите разновидности на вируса ще са по-заразни, само че и ще предизвикват по-тежко заболяване. „ Те се пробват да заобиколят или да избягат антителата, които му пречат да навлезе в клетките. Вероятно там ще стане разновидността и идващите варианти евентуално ще провокират тежка зараза “, счита Мосман.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР