Омдбусманът Диана Ковачева алармира за нови проблеми в столичния градски

...
Омдбусманът Диана Ковачева алармира за нови проблеми в столичния градски
Коментари Харесай

Омбудсманът алармира за нови проблеми в столичния градски транспорт

Омдбусманът Диана Ковачева сигнализира за нови проблеми в столичния градски превоз . По този мотив тя е изпратила писмо до ръководителя на Столичния общински съвет Георги Георгиев и до кмета Йорданка Фандъкова. Ковачева е обяснила, че в институцията не престават да постъпват тъжби от жители , които са свързани с последните промени в Наредбата за реда и изискванията за пътешестване с публичния градски превоз на територията на Столична община, призната от Столичния общински съвет.

Диана Ковачева сигнализира за проблеми, свързани с транспортните документи при пътешестване на пенсионери и лица над 68-годишна възраст , на хора с избрани над 71% тип и степен на увреждане/степен на трайно понижена продуктивност, в това число и за жители, закупили билет от лидера на транспортното средство.
Пенсионери и лица над 68-годишна възраст се жалват, че не могат да се възползват от преференциалните цени на картите за градски превоз , тъй като непрекъснатият им адрес е в друго обитаемо място.

„ Според Наредбата за реда и изискванията за пътешестване с публичния градски превоз на територията на Столична община, призната от Столичния общински съвет, от преференциално пътешестване са лишени даже записаните единствено по сегашен адрес на територията на Столична община “ , написа проф. Ковачева.

Тя акцентира, че тези хора на процедура са неравно третирани на „ териториален принцип “ , тъй като са над 68 години, пенсията им е „ унизително “ ниска, постанова им се да обитават в София за прочут интервал от време, само че нямат право на преференциални цени на транспортни документи за градския превоз.

Обръща внимание, че недоволството е съответно от Решение № 120 по Протокол № 71 от 23.02.2023 година, в действие от 1.02.2023 година на Столичен общински съвет в частта, в която са регламентирани новите преференциални цени на транспортните документи за разнообразни категории лица, визирани в член 29. (1) /Изм. – Решение № 539 по Протокол № 60 от 21.07.2022 г./ Право на пътешестване с дълготрайни персонализирани транспортни документи за преференциални пътувания имат, избрани групи жители, изброени в детайли в Наредбата.

„ В качеството си на покровител за правата на жителите в неравностойно състояние, част от които безспорно са пенсионерите, хората с увреждания и други, бих желала да отбележа, че със възбраната да се възползват от по-ниските цени на абонаментните карти жители, чиито непрекъснат адрес не е на територията на Столична община се основават предпоставки за лишаване на права и благоприятни условия, които биха им помогнали в напъните им да водят деен, самостоятелен и заслужен живот “ , написа омбудсманът.

Диана Ковачева обръща внимание и на различен факт – недоволството на жители и от Решение № 539 по Протокол № 60 от 21.07.2022 година на Съвета в частта, в която са регламентирани новите преференциални цени на транспортните документи за лица с увреждания с избрани над 71% тип и степен на увреждане/степен на трайно понижена продуктивност .

„ В жалбите се отбелязва, че нарастването на цените на картите за хората с увреждания над 71% тип и степен на увреждане/степен на трайно понижена продуктивност, без право на непозната помощ, е доста и не е съобразено със усложненията на жителите в изискванията на сериозна инфлация и влошена икономическа среда “ , показва още публичният бранител.

Подчертава, че с внезапното нарастване на цената от 70% не се регистрира високите равнища на безработица при хората с увреждания, потвърдената беднотия, ограничения и усложнения, с които те са принудени всекидневно да се борят.

„ В качеството си на покровител за правата на жителите в неравностойно състояние, част от които безспорно са хората с увреждания, бих желала да отбележа, че с определянето на доста по-високи цени на абонаментните карти се основават предпоставки за лишаване права и благоприятни условия, които през годините са помагали на хора с увреждания в напъните им да водят деен, самостоятелен и заслужен живот. Приетата цена на картите основава условия за усилване на изолацията на жителите с понижена пъргавина, поради останалите съществуващи архитектурни бариери в градската среда “ , безапелационна е проф. Ковачева и припомня, че България има отговорности по утвърдената Конвенция на Организация на обединените нации за правата на хората с увреждания.

Другият проблем, за който омбудсманът написа, е обвързван с валидирането на билети за еднократно пътешестване без право на прехвърляне , които са закупувани от лидера.
Оказва се, че водачи продават билет за еднократно пътешестване без право на прикачване, за който се изисква наложителна валидация, а при неспазване на това обвързване при инспекция от контрольорите жителите са принудени да си закупят билет в размер на 40 лева за невалидирано пътешестване .

Омбудсманът обръща внимание, че според Наредбата за реда и изискванията за пътешестване с публичния градски превоз на територията на Столична община – „ билет за еднократно пътешестване “, продаван от лидера, на книжен притежател – фискален документ, е постоянен без в допълнение валидиране (валидира се сега на отпечатването му) /чл. 11, алинея 1, т. 3/ и билет за еднократно пътешестване без право на прехвърляне, издаван от лидер на книжен притежател – фискален документ, се валидира сега на отпечатването му /чл. 11, алинея 3/.

Проф. Ковачева задава съответни въпроси – дали водачите в транспортните средства продават билети за еднократно пътешестване без право на прикачване – фискален документ, каквото е условието на Наредбата и в случай че не – за какво?

Пита и за какво водачи продават билет за еднократно пътешестване без право на прикачване – скъп пример, за който се изисква валидиране .

„ Знаем, че за валидирането на подобен билет ЦГМ пусна напътствие, поради характерния метод за това, който затруднява жителите “ , показва още Ковачева.

Тя насочва рекомендация да се вземат нужните ограничения, тъй че водачите на транспортни средства в столичния градски превоз да продават билети – фискален документ .
Настоява и за обезпечаване на благоприятни условия за хората в уязвимо състояние да пътуват с градския превоз в София на подобаващи цени, съобразени с опциите и усложненията, които срещат поради съществено възходящата инфлация.

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР