Омбудсманът за многобройни проблеми с електронните извинителни бележки за учениците

...
Омбудсманът за многобройни проблеми с електронните извинителни бележки за учениците
Коментари Харесай

Е-бележките за учениците - неефективни и необмислени, според омбудсмана

Омбудсманът за многочислени проблеми с електронните извинителни бележки за учениците министрите на образованието и науката Галин Цоков, на опазването на здравето Христо Хинков, на електронното ръководство Александър Йоловски, както и ръководителите на парламентарни комисии по образованието Красимир Вълчев и по и опазване на здравето Костадин Ангелов.

При националния омбудсман са получени голям брой тъжби, сигнали и петиция от родители, учители, цивилен организации, персонални лекари и експерти, които са недоволни от новите е-бележки.

Според Ковачева всички са обезпокоени от неефективна система и недобре премисления метод за извиняване на отсъствията на учениците, придружен от административни и финансови тежести за родителите. По думите й, вместо да им спести време, старания и разхождане от едно място до друго за лист хартия, процесът по издаване на цифровата извинителна записка на процедура в допълнение бюрократизира и изнервя всички по веригата.

Омбудсманът акцентира, че родителите с съображение настояват, че това нормативно условие не е съобразено с настоящата здравна система, като даже детето им да оздравее по-рано, то би трябвало да се преценява с посочения в е-бележката период. За качествена електронна услуга приканват и Националната мрежа за децата, Българската педиатрична асоциация и Националното съдружие на общопрактикуващите лекари.

Ковачева разказва и най-често срещаните проблеми. Един от тях е, че издаването на бележки не попада в главния пакет действия, които се покриват от бюджета на Националната здравноосигурителна каса, а таксите се дефинират независимо от персоналните лекари и варират в диапазона от 2 до 10 лева

Като друга компликация при издаването на бележките тя показва амбулаторния лист, за който се изисква категорично наличие на детето, до момента в който доста постоянно леките сезонни вируси не постановат специфична здравна помощ, а единствено детето да си остане за 2-3 дни у дома.

Диана Ковачева съзира и проблем, изключително при по-тежки метеорологични условия, когато детето и персоналният доктор се намират в разнообразни обитаеми места, както и че тези бележки не се издават от експерти, от болнични заведения и от незабавните центрове поради неналичието на електронна връзка със системите на учебните заведения.

Проблем била и недобрата интернет съгласуваност на връзките на системите, а когато бележките не са регистрирани от системата на учебното заведение, пък се постанова родителят още веднъж да посети персоналния доктор.

Освен това записка се изисквала даже при профилактични прегледи при избрани експерти, да вземем за пример - ортопеди. Родители недоволствали също, тъй като при експерт им се издава книжен амбулаторен лист, с който те още веднъж би трябвало да се върнат при персоналния доктор за извинителната е-бележка. Отделно на това ги изнервяли и опашките пред кабинетите на персоналните лекари.

За да разрешаване на част от проблемите с е-бележките омбудсманът желае краткосрочните отсъствия, които не постановат по-дълго неявяване от учебно заведение поради здравословното положение на детето, да се извиняват с бележка-потвърждение от родител за уважителни аргументи, а електронните бележки по медицински аргументи да се изискват единствено след обширен обзор от доктор при по-продължителен интервал на неявяване.

Според публичния бранител би трябвало да има и годишен предел за отсъствията на учениците, а срокът на отсъствията в дни да се дефинира след чуване мнението на всички страни. " Този метод би построил и доверителна връзка на учебното заведение с родителя и ще усъвършенства връзката им, тъй като електронните дневници и известията до родителите ограничиха до известна степен живата връзка сред преподавател и родител ", изяснява Ковачева.

Тя упорства и за отпадне на формалното условие за " носене " на контактни бележки, което в допълнение нагнетявало напрежение по веригата.

" Издаването на здравна записка на дете/ученик при неявяване от детско заведение/училище, заради заболяване, да бъде включено в пакета действия по здравна експертиза, обезпечени от бюджета на НЗОК ", акцентира още омбудсманът.

Диана Ковачева желае виновните органи незабавно да разработят промени в наредбата за приобщаващо обучение от 27 октомври 2017 година, в Наредба №3 от 5 февруари 2007 година за здравните условия към детските градини и Наредба №26 от 18 ноември 2008 година за устройството и активността на детските ясли и кухни и здравните условия към тях, които да разрешат извиняването на краткосрочни отсъствия по медицински аргументи от родител, като се синхронизират нормативните условия за позволен брой отсъствия.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР