Омбудсманът ще се избира с явно, а не с тайно

...
Омбудсманът ще се избира с явно, а не с тайно
Коментари Харесай

Депутатите решиха омбудсманът да се избира с явен вот и да има повече правомощия

Омбудсманът ще се избира с очевидно, а не с скрито гласоподаване, и ще получи повече пълномощия. Едно от тях е, че ще може да дава рекомендации до Министерския съвет и Народното събрание за сключване и одобрение на интернационалните актове в региона на правата на индивида. Това одобри дефинитивно Народното събрание, откакто поддържа на второ четене промените в Закона за омбудсмана.

Гласуването мина без диспути като депутатите от всички партии бяха " за " измененията. Единственото изключение бе с текста за метода на избиране на омбудсмана. Депутатът от Българска социалистическа партия Жельо Бойчев съобщи, че той и съпартийците му не поддържат концепцията за очевиден избор. Според тях това ще докара до това, че подкрепян от опозицията претендент да не получава поста. По думите му сегашният омбудсман - Мая Манолова, нямаше да бъде определена при очевиден избор, а тя е добър омбудсман. Освен това се трансформират " положителни парламентарни практики ", добави Бойчев.

Въпреки това наредбата бе подкрепена от болшинството, а 30 бяха " срещу " и толкоз се въздържаха.

Иначе с измененията се вкара опцията предложение за избор на омбудсман да могат да вършат освен народните представители и парламентарните групи, само че и юридически лица с нестопанска цел. Запази се правилото определен за омбудсман да се смята претендент, получил гласовете на повече от половината депутати. Зам.-омбудсманът пък ще се избира от Народното събрание месец след избирането на омбудсмана по негово предложение.

Към условията за заемане на длъжността на обудсмана и заместника му бе прибавен и предходен опит в региона на правата на индивида.

Освен това омбудсманът ще се застъпва за жителите и когато правата им са нарушени от частни субекти, а не както до момента единствено от държавни органи. Омбудсманът освен ще пази, само че и ще предизвиква главните права и свободи.

Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР