Омбудсманът на Република България Мая Манолова коментира в сутрешния блок

...
Омбудсманът на Република България Мая Манолова коментира в сутрешния блок
Коментари Харесай

Мая Манолова обясни как ще се регулират цените на горивата

Омбудсманът на Република България Мая Манолова разяснява в утринния блок на Нова телевизия митингите, които обгърнаха страната в последните дни.

„ Протестите са гражданско право и постоянно имат съответни мотиви. Социалното напрежение по никакъв начин не е малко, общественото страдалчество, което безусловно затиска хората, става все по-нетърпимо, тъй че за мен тези митинги имат и своето съображение, и пояснение, и своите обективни дела “, сподели Манолова.

Тя обаче отхвърли да разяснява оставката на вицепремиера Валери Симеонов.

Манолова разяснява и налога върху старите коли. Тя изясни, че в изпратено от нея мнение още при внасянето на предлагането за налога е показала, че това е непостижима тежест за българските жители и че хората не избират преднамерено да си купят остарял автомобил, а те просто нямат друга опция. „ От това, че непрестанно се покачват екотаксите и в този момент опита да се увеличи данъкът върху старите коли, това няма да направи хората по-богати и в положение да си купят по-нови коли. Това няма да докара до резултата, който е заложен авансово “, сподели Мая Манолова.

По отношение на цените на горивата, Манолова разгласи, че страната би трябвало посредством законодателството да сътвори условия на конкуретна среда при пазара на горива у нас: „ Вече всички български жители са наясно какви са аргументите в България цените на горивата да не са непрекъснато най-ниските в Европа, в случай, че имаме най-ниския данък и най-ниските индустриални разноски в цяла Европа. От другите информации и разбори стана ясно, че в 32 европейски страни има по-ниски цени на бензина, а във връзка с дизела става дума за 11 страни. Тази обстановка не е обективна във връзка с българските жители. Очевидно е, че страната не дефинира цените на горивата, това, което може да направи тя е да сътвори конкурентна среда за естествено контролиране на цените и рухването им на по-ниски равнища. Има проблем с конкуренцията”.

„ Всички сме наясно, че живеейки в пазарна стопанска система, единственият метод е да се подтиква конкуренцията. Според мен страната дължи отговор на въпроса дали е задоволителна конкуренцията в бранш горива във връзка с данъчните хранилища, търговията, обезпечава ли законодателството задоволително гаранции за разширение на конкуренцията, за собствеността и ръководството на данъчните хранилища, има ли задоволително благоприятни условия за внос”, сподели още омбудсманът Мая Манолова.

Днес омбудсманът показа, че в студиото на Нова телевизия, че е отишла с такси и съобщи, че може умерено да каже положителни думи за градския превоз в София.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР