Омбудсманът на Република България Диана Ковачева препоръча на министъра на

...
Омбудсманът на Република България Диана Ковачева препоръча на министъра на
Коментари Харесай

Омбудсманът препоръча на МОН да проведе обществено обсъждане преди да слее Висшите училища

Омбудсманът на Република България Диана Ковачева предложи на министъра на образованието и науката акад. Николай Денков тематиката за преобразуването на държавни висши учебни заведения да се сложи на изчерпателен разбор и необятно публично разискване , осведомят от пресцентъра на омбудсмана. Според нея по този начин ще могат да се преценяват позитивните и негативните последици от сходно решение.

" Бих желала да изразя убедеността си, че ще бъдат регистрирани позициите на академичната общественост, тъй като единствено с необятна социална поддръжка може да се осъществят промени, които да доведат фактически до повишение качеството на висшето обучение в страната ", безапелационна бе проф. Диана Ковачева.

Повод за предлагането на омбудсмана са получените в границите на няколко дни в институцията на публичния бранител две позиции от Студентските препоръки на Висшето учебно заведение по телекомуникации и пощи (ВУТП) в гр. София и Минно-геоложкия университет (МГУ) " Св. Иван Рилски ", гр. София, които са твърдо срещу концепцията за обединяване и преструктуриране на държавни висши учебни заведения в страната.

В своята позиция ВУЗ-овете, одобряват като опасност за идентичността си предлагането на МОН за обединение на висшите образователни заведения , съобщи Ковачева.

Омбудсманът обръща внимание, че Студентските препоръки недоволстват от неналичието на бистрота при вземането на решения за преструктуриране на държавните ВУЗ в страната, както и от неналичието на разбор за изгодите от сливането на висше учебно заведение с други такива.
 МОН опровергава слуховете за обединявания и съкращения на вузовете у нас
МОН опровергава слуховете за обединявания и съкращения на вузовете у нас

Официалната позиция на МОН се чака да бъде показана пред Съвета на ректорите на 22 февруари тази година.

" Посочва се позицията на противоречие за препоръчаната промяна изказана от Европейската асоциация на професионалните висши учебни заведения - EURASHE, " която ползвайки своя опит, ясно предизвести за бъдещите негативи от възможното обединяване на висшите учебни заведения в България ". Цитира се и мнението на президента на EURASHE господин Армандо Пирес, съгласно който има " доста отрицателни последствия в други европейски страни когато преструктурирането се реализира " от горната страна надолу " без поддръжката на тези, които дават висше обучение на място ", добавя публичният бранител.

Диана Ковачева също показва, че висшите учебни заведения се тормозят, че вероятно обединение ще докара до занижаване на качеството на образованието .

" Като народен омбудсман проследявам от близко процесите в системата на висшето обучение, заяви Ковачева. Тя добави, че това и дава опция за противоположна връзка и разбор на обстановката.

Омбудсманът акцентира, че е добре осведомена с признатата Стратегия за развиване на висшето обучение у нас за интервала 2021-2030 година, чиято цел е да обезпечи стабилно развиване на висшето обучение в страната за посочения интервал. Но изрази страдание, че при приемането на Стратегията значителен недостиг е неналичието на необятна и обществена полемика с представители на академичната общественост.

" Наясно съм, че задачите, които се слагат пред висшето обучение в страната са разследване от процесите на глобализация и нуждата българските висши учебни заведения да се интегрират сполучливо в общото европейско университетско пространство. В същото време, намирам, че е належащо да се съхранява идентичността на националната ни просветителна система, националните просветителни обичаи и основаните положителни практики, добави тя.

Диана Ковачева уточни, че в академичната общественост остава чувството, че промените се правят небрежно и без доказване на тяхната успеваемост , което поражда подозрения за задълбочаване на проблемите във висшето обучение и занижаване на качеството му.

" В този смисъл, считам, че е належащо необятно публично разискване със заинтригуваните страни и академичната общественост ", добави Ковачева.
 Николай Денков убеждава за дивиденти от обединяването на вузове
Николай Денков убеждава за дивиденти от обединяването на вузове

МОН желае децата да учат присъствено
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР