Омбудсманът на ЕС Емили О`Райли обвини днес ръководената от Жан-Клод

...
Омбудсманът на ЕС Емили О`Райли обвини днес ръководената от Жан-Клод
Коментари Харесай

Омбудсманът на ЕС критикува Еврокомисията за лошо управление

Омбудсманът на Европейски Съюз Емили О`Райли упрекна през днешния ден ръководената от Жан-Клод Юнкер Европейска комисия в неприятно ръководство поради реакцията й на лобистката активност на някогашния началник на Европейска комисия Жозе Барозу, съобщи Франс прес, представена от Българска телеграфна агенция.

Омбудсманът О`Райли е получила няколко недоволства. Заключенията й, които бяха оповестени през днешния ден, са доста остри: " Реакцията на комисията на направените от омбудсмана рекомендации и оферти за усъвършенствания не е удовлетворителна. Омбудсманът завършва инспекцията, като удостоверява констатацията си за неприятно ръководство ", добави тя.

През 2016 година някогашният ръководител на Европейската комисия Жозе Барозу стартира работа в банката Голдмън Сакс, като пое документално обвързване да не лобира пред ръководения от Жан-Клод Юнкер екип. На 25 октомври обаче той се е срещнал с един от заместник-председателите на Комисията, някогашния финландски министър председател Юрки Катайнен, отговарящ за вложенията и конкурентоспособността. Срещата се е състояла в брюкселски хотел покрай централата на Европейска комисия.

Катайнен е един от най-либералните служители в комисията и през 2014 година за малко служи като еврокомисар в ръководената от Барозу Европейска комисия.

" Срещата беше маркирана като среща с банката Голдмън Сакс и затова се счита за среща за лобиране ", макар че по-късно Барозу и Катайнен обявиха, че е била персонална, акцентира омбудсманът на Европейски Съюз. " Съдържанието на срещата също води до заключението, че тя се е отнасяла, най-малко отчасти, до въпросите на търговията и защитата ", добави О`Райли.

Омбудсманът упорства Европейската комисия да изиска мнението на етичния комитет. Освен това тя упорства да се изиска публично удължение на периода, през който Барозу не може да лобира пред Европейска комисия.

Жан-Клод Юнкер не се е съобразил тази рекомендация, отбелязва О`Райли със страдание.

Обмудсманът съобщи заключенията си на Европейския парламент и изиска да бъдат изпълнени рекомендациите и предложенията й за възстановяване на кодекса за държание на еврокомисарите и някогашните еврокомисари. Освен това Емили О`Райли е била сезирана и по въпроса за противоречивото решение на Жан-Клод Юнкер да назначи досегашния началник на своя кабинет Мартин Зелмайер за общоприет секретар на Комисията.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР