Омбудсманът на ЕС Емили О'Райли препоръча днес Европейската комисия и

...
Омбудсманът на ЕС Емили О'Райли препоръча днес Европейската комисия и
Коментари Харесай

Евроомбудсманът настоява за по-строги етични правила за еврокомисарите

Омбудсманът на Европейски Съюз Емили О'Райли предложи през днешния ден Европейската комисия и нейният етичен комитет да преразгледат случая с някогашния ръководител на Европейска комисия Жозе Барозу, който стана лобист на банката Голдмън Сакс.

В рекомендация, публикувана през днешния ден, О'Райли показва визията, че е належащо на Барозу да бъде неразрешено да лобира за още няколко години. По оценката на омбудсмана, някогашният ръководител на Европейска комисия е лобирал за посочената банка на среща с сегашния зам.-председател на Европейска комисия Юрки Катайнен. Отговорностите на Катайнен са работните места, икономическият напредък, вложенията и конкурентоспособността.

О'Райли отбелязва, че диалогът сред двамата в края на предходната година е бил показан като среща сред зам.-председател на Европейска комисия и представител на банката. По-късно Катайнен и Барозу са пояснили, че срещата им била "лична ". Преди месец Европейска комисия посочи, че двамата са разговаряли по въпроси, свързани с търговията и защитата, без очевидци и без протокол.

Според омбудсмана е належащо етичният комитет на Европейска комисия да преразгледа оценката си за новото работно място на Барозу. Неотдавна комитетът разгласи след инспекция, че Барозу е спазил условията и е поел поста след приключването на така наречен период на изстудяване, в който опциите на някогашните комисари за започване на работа в частния бранш са мощно лимитирани. В този интервал някогашните комисари получават към половината от заплатата, която са взимали от Европейска комисия, без да е належащо да правят нещо.

В рекомендацията на омбудсмана се отбелязва, че Барозу е дал заричане да не лобира пред Европейска комисия. Омбудсманът заключава, че това заричане явно не е било спазено при срещата с Катайнен.

Омбудсманът разяснява, че тези събития повреждат съществено облика на институциите на Европейски Съюз. Бившите еврокомисари, като публични чиновници, би трябвало да работят по този начин, че да не уронват публичното доверие в Европейски Съюз, се показва в рекомендацията.

Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР