Омбудсманът Мая Манолова в интервю за Агенция „Фокус по повод

...
Омбудсманът Мая Манолова в интервю за Агенция „Фокус по повод
Коментари Харесай

Манолова: Не съм просто "арменския поп", а институция на страната на гражданите

Омбудсманът Мая Манолова в изявление за Агенция „ Фокус " във връзка 2-годишнината от избирането ѝ за публичен бранител.

- Г-жо Манолова, през днешния ден се навършват 2 години откогато заехте позицията Национален омбудсман на България. Кой е най-големият ви триумф за този интервал?

- Най-големият ми триумф като омбудсман е това, че трансформирах мнението за институцията. От очакване на хората, че това е институция, в която могат да се оплачат, да ги изслушат, само че не могат да им оказват помощ, в очакване, че това е институция, която работи интензивно и действително взема решение техните проблеми. За това, че не сме просто „ арменския поп ", а институция, която е на 100% на страната на жителите и ги поддържа в идеите за правдивост и против произвола на институциите.

- Запознати ли са в задоволителна степен българите с институцията на омбудсмана и уповават ли се на нея?

- Институцията става все по-разпознаваема и упованията са да поддържа хората в една или друга идея, за един или различен проблем. За това приказва и увеличеният брой тъжби. Над 20 000 тъжби са постъпили в институцията от момента на встъпването ми в служба в края на октомври 2015 година, което е два пъти повече от броя тъжби за същия интервал в предишни години. Тоест, хората имат проблеми и разчитат, че омбудсманът е институцията, която може да им помогне да ги решат.

- Имате ли информация какъв брой от тези проблеми са позволени сполучливо в интерес на жителите?

- Даже и в случаите, в които хората се обръщат към нас по въпрос, който е отвън нашите пълномощия и пълномощия, се опитваме да помогнем със съвет, с поддръжка, с внимание. Така че, такава статистика действително не сме правили. Важна е друга статистика, че почти толкоз е и броят на завършилите тъжби. Тоест, ние не просто ги събираме, а и се опитваме да отговаряме по най-бързия метод и най-ефективно за всеки жител.

- Кога може и по кое време не може да се намесва омбудсманът и по какъв начин жителите биха могли да се свържат с него?

- Ясно е, че омбудсманът няма по какъв начин да се намеси в случаите, в които един проблем на жител е в съда и се чака правосъдно решение или в случаите, в които съдът към този момент се е произнесъл. Няма по какъв начин да пазиме и компании и юридически лица, когато имат проблеми с администрацията или се борят с несправедливости, тъй като омбудсманът пази единствено жителите. Няма по какъв начин да помогне и, когато става дума за разногласия сред жители - междусъседски, фамилни и други Ефективни сме и се намесваме в случаите, в които институциите нехаят за проблемите на съответен човек, като ги караме „ да се раздвижат ", да извършат пълномощията си по закон, а също по този начин и в случаи, в които става думи за проблеми на доста хора. Например огромната идея за ограничението на свръхправомощията на частните правосъдни реализатори и борбата против наглите работодатели, които издевателстват над своите служащи и не им заплащат заплати. Това са по-големи дела, които се отнасят до доста хора, които пазиме. Също по този начин и за несекващата борба на хората против произвола на монополите. Жалбите против топлофикациите, мобилните оператори, ВиК-атата, фирмени за бързи заеми, банките, са голям брой и непрестанно нарастват.

- Прекалено огромни пълномощия ли имат частните правосъдни реализатори сега и нарушават ли те правата на жителите?

- Да, има доста мощен дисбаланс в законодателството в посока свръхправомощия на частните правосъдни реализатори и през тях на кредиторите и ограничение на правата на жителите, когато са длъжници в изпълнителен развой. Например, жителите могат да бъдат наказани без да знаят, поради проблеми с призоваването, може да бъде блокирано цялото им имущество, всички банкови сметки трудовото им заплащане, за дребен дълг. Ако желаят да платят дължима сума на институция или на монополно сдружение по време на правосъдния развой, не могат да го създадат. Те наложително стигат до частен правосъден реализатор, с цел да се начислят спомагателни такси и разходи. Прекалено високи са таксите, които събират частните правосъдни реализатори. Те на практика нямат таван. И се получава една липса на пропорция сред положения труд от един частен правосъден реализатор и големия хонорар, голямата такса, която той получава. И в това време, тя е за сметка на длъжника, на жителя, който е изпаднал в сложна обстановка.

- През април обжалвахте решението на КЕВР за нарастването на цената на естествената газ. Има ли някакъв резултата от тази тъжба?

- Освен мен беше подаден митинг и от прокуратурата. В момента е формирано дело, което се движи в съда.

- Какво не успяхте да извършите да извършите за тези 2 години и какво планирате за оставащите 3?

- През предходната година приключиха сполучливо 3 значими дела. Първо, за затваряне на частните арбитражни съдилища, във връзка с жители. Те към този момент са недостъпни за монополните сдружения, с цел да съдят своите консуматори. Второ, намалихме 6 пъти юрисконсултските хонорари, което също беше голям разход на жителите в правосъдните процеси. Също по този начин успяхме да свалим Данък добавена стойност върху дарените храни, което е крачка в акцията против пилеенето на храни и против глада в България, в поддръжка на бедните хора. През тази година двете огромни акции са свързани с ограничение на свръхправомощията на частните правосъдни реализатори, банките и монополните сдружения и борбата против наглите работодатели, за поддръжка на хората на труда. Ако успеем тези две акции да ги довършим сполучливо, а те към този момент, със законодателните оферти, което направих, бяха признати на първо четене, това ще бъде огромен триумф и доста значима победа на жителите. Иначе непрестанно пребивавам с мисълта за несвършена работа и неизпълнени до дъно отговорности, тъй като жалбите безусловно заливат институцията. Хората имат големи упования, голямо доверие, които, за първи път изпитвам боязън, дали ще оправдая напълно. Защото има проблеми, при които колкото и да се опитваме да помогнем, това е невероятно. Но, по този начин или другояче, битака за поддръжка на хората, продължава. Битката за правата на жителите не е еднократен акт, това е развой, това е изпитание, това е работа, която реализираме всеки ден.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР