Омбудсманът Мая Манолова разпрати до медиите снимки от килиите на

...
Омбудсманът Мая Манолова разпрати до медиите снимки от килиите на
Коментари Харесай

Мая Манолова показа ужасяващи кадри от килията на Иванчева и препоръча да ѝ се направи ремонт

Омбудсманът Мая Манолова разпрати до медиите фотоси от килиите на някогашния кмет на столичния регион " Младост " Десислава Иванчева и заместника ѝ Биляна Петрова. На тях се вижда какви са изискванията в пространствата, където двете са към този момент седми месец.

Иванчева и Петрова са подсъдими за приемане на рушвет в изключително огромни размери. Те са под стража от момента на задържането им на 17 април т.г. На 18 октомври първоинстанционният спецсъд със арбитър Иво Хинов промени мярката за неотклонение в домакински арест, с отсрочване една седмица, с цел да бъде разпитан и последният очевидец чиновник на регион " Младост ", само че апелативният спецсъд анулира определението и остави дамите в ареста. На 16 ноември първоинстанционният съд още веднъж промени мярката в домакински арест, този път абсолютно и без отсрочване, само че апелативният съд стремително спря осъществяването. Предстои изговаряне всъщност на апелативния спецсъд.

От самото начало на процеса двете неведнъж се оплакаха от изискванията в ареста на ул. " Майор Векилски " в София. В писмо до правосъдния министър Цецка Цачева тя обясниха, че прозорците в килиите са неотваряеми, армирани и непрозрачни, че в нарушаване на закона стотици неосъдени лица са държани непрекъснато заключени. Посочват, че постройката не се поддържа и по разпадащата й се фасада порастват дървета, а от неизправни кранчета и от канализацията има непрекъснати течове.

Иванчева и Петрова подадоха тъжба и до омбудсмана. Това провокира инспекция на екип на Националния предпазен механизъм (НПМ), който следи местата за отнемане от независимост и всяка година написа отчет за тях. Инспекцията е била осъществена на 27 ноември. Именно оттогава са и фотосите, които Манолова популяризира. От тях обаче не се схваща коя тъкмо е килията на Иванчева и коя на Петрова, само че се удостоверяват основанията на двете да се оплачат за изискванията в килията.

" Екипът на Национален природонаучен музей установи, че има навременна реакция и е осъществен ремонт на спалното помещение, само че за жалост същият е фалшив, защото се виждат петна от течове и плесен по тавана и стените, както и нараснала мокрота на въздуха в помещението ", написа в писмото на Манолова до Цачева, в което са отправени и няколко рекомендации.

Установено е, че дневната светлина не дава отговор на изискуемия най-малко поради дребния размер на прозореца в килията. Преградните стени, отделящи тоалетната от спалното помещение, пък били построени на половина, макар че би трябвало да са до тавана.

Проверката е посочила още, че аспирацията в килията работи, само че заради броя на настанените арестанти (установени са 4 кревати в помещението - бел. ред.) и поради съществуването на централно отопление достъпът до пресен въздух е непълен.

" Препоръчвам да бъде осъществен още един ремонт на спалното помещение и преградата, отделяща тоалетната, да бъде построена напълно. С оглед на изискуемия най-малко от 4 кв.м предлагам потенциалът на стаята да бъде понижен на 3 лица и едно от леглата да бъде отстранено. Също по този начин да бъде предоставена опция за достъп до пресен въздух и естествена светлина в спалните пространства ", написа Манолова до Цачева.
Източник: plovdiv24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР