Омбудсманът Мая Манолова определи като имитация проведените от Централната избирателна

...
Омбудсманът Мая Манолова определи като имитация проведените от Централната избирателна
Коментари Харесай

Манолова: Симулациите на електронно гласуване на ЦИК бяха имитация

Омбудсманът Мая Манолова дефинира като " реплика " извършените от Централната изборна комисия предходната седмица симулации на отдалечено електронно гласоподаване. С извършените демонстрации- за избори за Европейски парламет, Народно заседание и локална власт - ЦИК извърши задължението си по закон да извърши тези проби до края на годината.

В мнение, изпратено до ЦИК, Манолова показва, че с цел да не бъде една симулация реплика, тя следва да се организира в действителен избирателен регион, измежду действителни гласоподаватели и би трябвало да включва всички детайли на изборния развой, започвайки от регистрацията на гласоподавателя.

Омбудсманът акцентира, че процедурата би трябвало да се придържа към наредбите на Изборния кодекс, като бъдат ясно обрисувани два стадия във времето - предварителна регистрация и същинско гласоподаване.

Общественият бранител счита още, че трите симулации е трябвало да бъдат разграничени във времето, а не извършени едновременно, в един ден, както се случи. Така, съгласно Манолова, е можело да бъде осъществен разбор на всяка от тях и изводите от първата проява да послужат за възстановяване на втората и по този начин нататък.

Омбудсманът акцентира, че симулациите на електронно отдалечено гласоподаване не са изпълнили задачата на закона, тъй като гласоподавателите би трябвало да могат да се записват отдалечено, да вземем за пример от вкъщи си до избрана дата, след което още веднъж отдалечено да гласоподават на друга.

В противоположен случай става дума за присъствено машинно гласоподаване, твърди Мая Манолова.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР