Омбудсманът Мая Манолова изпрати писмо до председателя и членовете на

...
Омбудсманът Мая Манолова изпрати писмо до председателя и членовете на
Коментари Харесай

Манолова към ЦИК: За честни избори-и контролно броене на машинния глас

Омбудсманът Мая Манолова изпрати писмо до ръководителя и членовете на Централната изборна комисия, в което обръща внимание на опасения на жители по отношение на вероятни проблеми при производство на машинното гласоподаване и отчитането на резултатите от него на идните избори за Европейски парламент.

Цялото писмо по-долу:

УВАЖАЕМА ГОСПОЖО СТОЕВА, УВАЖАЕМИ ЧЛЕНОВЕ НА ЦЕНТРАЛНАТА ИЗБИРАТЕЛНА КОМИСИЯ, Обръщам се към Вас във връзка на сигнали от жители до институцията на омбудсмана, в това число от специалиста по наблюдаване на избори господин Стоил Стоилов, които показват своите опасения за проблеми при производство на машинното гласоподаване и отчитане на резултатите от него на идните избори за Екологичен потенциал и оттова нарушение на доверието в изборния развой. По-конкретно става въпрос за отхвърли на Централната изборна комисия, обективиран в писмо № 12-23/20.05.2019г. до господин Стоилов, да се прави контролно ръчно броене на хартиените разписки от машинното гласоподаване. В писмото се показва, че такова преброяване се прави наложително, когато гласуването с машини е единственият метод, по който гласоподавателите могат да упражнят правото си на глас. Сочи се още, че при идните избори ръчно броене ще се реализира наложително, когато възникне механически проблем, обвързван с отчитането на изборните резултати в изчислителните пунктове на „ Информационно обслужване “ АД. За да стартира контролно броене ще е належащо решение на съответната Районна изборна комисия.

В писмото не са изложени претекстове и причини, които да се основават на нормативни разпореждания. На идните избори ще се гласоподава с машини в 3 000 изборни секции, което е към ¼ от всички секции, а в локалните избори през есента на 2019г. те ще бъдат 6 000, т.е. двойно повече. Методическите инструкции за произвеждането и метода на машинно гласоподаване в Секционна изборна комисия са признати с решение на Централната изборна комисия №358-ЕП/20.05.2019г., едвам 5 дни преди изборния ден. Видно от тях машината за гласоподаване разпечатва заключителен протокол с резултатите от гласуването по партии, обединения, самостоятелни претенденти, в това число и съответните преференции. Данните от финалния протокол, съдържащ систематизираните данни от машинното гласоподаване, се афишират обществено от ръководителя на СИК и се вписват в протокола на СИК.

В напътствията не се планува контролно ръчно броене на хартиените разписки, а резултатите от машинното гласоподаване се регистрират дружно с резултатите от гласуването с хартиените бюлетини в съответните секции и се вписват в общ протокол. В случай че не се прави контролно броене на хартиените разписки в СИК, при вероятно оборване на изборните резултати, такова броене ще би трябвало да се прави от Конституционния съд. Контролното ръчно броене на хартиените разписки е належащо, с цел да се откри дали броят им и отразеното в тях подхожда на регистрираните във финалния протокол гласове за партии, обединения и самостоятелни претенденти и преференции. Подобни съображения изложих и в настояването си до Конституционния съд, по отношение на разпореждания от Изборния кодекс, създаващи заплаха за свободното и демократично осъществяване на изборите и нарушаващи изборните права на жителите и съществени конституционни правила.

На последващо място прави усещане, че в приложение № 85-ЕП-хм от изборните бумаги в т. 6 /общ брой на недействителните гласове/ не е планувано изтъкване на празни гласове от машинното гласоподаване. Отчитане на недействителни гласове от машинното гласоподаване не е планувано и във финалния протокол с резултати от машинното гласоподаване в изборна секция. Такива числови данни са били вписвани в протокола на СИК при производство на изборите за президент и вицепрезидент на Републиката през 2016г. видно от приложение № 86-хм-ПВР от изборните бумаги.

Това значи, че в идните избори гласоподавателите, решили да гласоподават машинно, няма да имат опция да пуснат празна бюлетина, каквато опция са имали в предишни избори. Този извод може да се направи само при параленост на изборните бумаги, свързани с машинното гласоподаване, признати от ЦИК за предишни избори и за идните такива. Липсата на такава опция за гласоподавателите, които ще гласоподават с машина, основава условия за неравнопоставеност по отношение на гласоподавателите, които ще гласоподават с хартиена бюлетина, което е в несъгласие с изборните правила. Невъзможността да се пусне празна бюлетина се разминава и с плануваното в техническата спецификация от документите за Оперативна програма за профилирани устройства за машинно гласоподаване в избори за Екологичен потенциал, според която „ Гласоподавателите могат да създадат своя избор в съответната бюлетина или да не изберат нищо, с което да пуснат празна бюлетина. “ Също по този начин не е планувано в протокола на СИК да се вписват данни за броя на гласоподавателите, дали своят вот машинно, и броя на гласоподавателите, дали своят вот с хартиена бюлетина. По този метод не може да се направи извод каква част от гласоподавателите са се възползвали от машинното гласоподаване, регистрирано като сбор, както и по партии, обединения и самостоятелни претенденти и преференции.

В Методическите инструкции на ЦИК не е планувано да се разгласява информация за резултатите от машинното гласоподаване настрана от гласуването с хартиена бюлетина. Като публичен бранител упорствам да бъде планувана категорично опцията за контролно ръчно броене на хартиените разписки за определяне на сходството сред тях и разпечатания заключителен протокол с резултатите от машинното гласоподаване, както и неговото издание на интернет страницата на ЦИК. По този метод ще се подсигурява достоверността на резултата от машинното гласоподаване, ще се избегнат подозрения в манипулиране на изборите и ще се закрепи доверието в изборния развой и съответно в машинното гласоподаване.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР