Омбудсманът Мая Манолова и нейният екип внесе в деловодството на

...
Омбудсманът Мая Манолова и нейният екип внесе в деловодството на
Коментари Харесай

Около 13 000 жалби е получила Манолова през 2018 г.

Омбудсманът Мая Манолова и нейният екип внесе в деловодството на Народното събрание отчет за активността на институцията през 2018 година От данните в него излиза наяве, че общо 12 890 са жалбите, адресирани до Манолова през миналата година.
24 634 души пък са минали през нейната приемна, а 36 892 души са потърсили подпомагане от институцията.

Проведени са 30 кръгли маси и публични разисквания, 11 законодателни начинания и в 139 града са проведени приемни.

Манолова акцентира, че по отношение на 2015 година повишаването на жалбите на жителите и случаите когато те се обръщат към омбудсмана за отбрана и подпомагане е два пъти повече.
Мая Манолова: Администрацията неодобрява промяната за хората с увреждания

Изводът е, че проблемите на хората порастват, като те имат потребност от институция, която да стои зад тила им, да ги поддържа и да взема решение техните проблеми.

" Анализът на импортираните тъжби демонстрира, че през предходната година максимален е делът на жалбите против монополните сдружения ", посочи омбудсмана.

Тя изясни, че това са тъжби против Топлофикации, ВиК сдружения, бързи заеми, колекторски компании, банки и частни правосъдни реализатори. На второ място са жалбите във връзка обществените и трудови права на жители, а на трето място са тези, свързани с правото на благосъстоятелност и екологични проблеми, против свръхзатрояване и застрояване в зелени площи.

Като най-големите победи на институцията Манолова дефинира извоюваната борба с майките на деца с увреждания, с които е почнала промяната във връзка с политиките за хората с увреждания.

За омбудмана сполучливата е и акцията против модерното иго.

" Въпреки скептицизма за измененията в кодекса на труда, близо 5000 служащия получиха своите неплатени от неточни работодатели заплати в размер на 8 млн. лева ", означи Манолова. По думите ѝ спрямо предходната година това е 10 пъти повече.

Тя акцентира, че нарастват и жалбите против свръхзатрояване и застрояване на зелени площи. Нейният екип е работил по жалбите за построяването на 34-етажния " Златен век ", 52-метровата постройка в кв. " Витоша ", 55-етажния небостъргач " Парадайз " и 43-етажната постройка върху зелена повърхност в кв. " Стрелбище ".

" Предизвикали сме голям брой инспекции по тези проблеми и част от тях има и конректни резултати ", добави Манолова.

Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР