Омбудсманът Мая Манолова беше избрана за председател на мрежата на

...
Омбудсманът Мая Манолова беше избрана за председател на мрежата на
Коментари Харесай

Мая Манолова оглави мрежата на балканските омбудсмани


Омбудсманът Мая Манолова беше определена за ръководител на мрежата на балканските омбудсмани, която беше основана в София с присъединяване на 13 страни от района, сред които Сърбия, Черна гора, Хърватска, Босна и Херцеговина, Румъния. По самодейност на Манолова, в границите на форума, беше подписана и декларация за съдействие и партньорство, оповестиха от пресцентъра на омбудсмана.

„ Защита на правата на жителите: провокации пред балканското съдействие “ беше тематиката на първата по рода си среща, със съорганизатор институцията на македонския омбудсман Иджет Мемети. Събитието се организира в подтекста на българското председателство на Съвета на Европейския съюз.

„ У нас са омбудсманите от 12 страни. Идеята през днешния ден е да обсъдим проблемите, които имат жителите на Балканите, да обменим практики, информация, опит и да създадем мрежа на балканските омбудсмани, която да обезпечи бързи канали за информация, за взаимна поддръжка, за решение на трансгранични проблеми, защото живеем в сложни времена, в които има напън върху жителите и опити за похищения над човешки права “, сподели омбудсманът Мая Манолова преди началото на форума. И добави: „ Проблемите са общи - беднотия, обществено изключване, похищения върху човешки права, ограничение на демократичното пространство и против всичко това, ние, заставайки един до различен, ще имаме повече механизми и благоприятни условия за дейна отбрана на правата на жителите “, безапелационна бе Манолова.

По думите й във всяка една от балканските страни омбудсманът стои най-близо до жителите, само че постоянно става обект на напън от страна на съответните управляващи, по тази причина посредством основаването на балканската мрежа националните правозащитници ще могат и взаимно да се поддържат.

В изявлението си пред участниците омбудсманът посочи, че този районен конгрес се организира в навечерието на две знаменателни годишнини – 70 години от приемането на Всеобщата декларация за правата на индивида и честване на 10 декември – Международен ден за отбрана правата на индивида и главните свободи.

„ Тези дати са извънредно значими за нас, като омбудсмани, тъй като нашата задача е точно такава – да насърчаваме, да пазиме, да поддържаме човешките права, да бъдем на страната на жителите в случаите, в които институциите ги мачкат и тормозят, да пазиме изконните демократични полезности при всяко посягане и опит за това върху тях “, акцентира Мая Манолова и добави, че човешките права не са подарък, а са отвоювани в годините и времето, по тази причина би трябвало да бъдат отстоявани до дъно.

Омбудсманът описа, че неслучайно изборът за логото на форума е „ Balkanice “ – контрапункт на особено измислената в Англия през 1900 година дума „ вalkanize “ – деля, враждувам, трансформирала се в нарицателно на комплицирани проблеми и връзки.

„ Мисията на днешния конгрес е да покажем, че за нас омбудсманите е по-важно това, което ни сплотява – история, просвета, обичаи, доста по-важно от това, което ни разделя, само че все пак ние почитаме разликите на всеки един от нас. Предстои да потвърждаваме още и още, че Балканите са светла територия, територия, в която правата на индивида се употребяват с изключително почитание, а не тъмна територия, която враждува между тях “, по този начин Манолова заключи задачите на форума и основаването на мрежа на омбудсманите.

Във втория панел на форума бяха дискутирани икономическите и обществените права на жителите, уредени в Хартата за главните права на Европейския съюз. Изказване направи представител на Агенцията на Европейския съюз за главните права (FRA) по проблемите, свързани със обществените и икономическите права на жителите, както и представител на Службата на Върховния комисар по правата на индивида в Организация на обединените нации, който обясни смисъла на Парижките правила на Организация на обединените нации за действие на националните институции за отбрана и поощряване на правата на индивида.

Във форума участваха и локалните публични медиатори от всичките 13 общини в страната, както и министърът на правораздаването Цецка Цачева, ръководителят на Комисията за отбрана на потребителите Димитър Маргаритов, представители на академичната общественост, потребителски и цивилен организации, Институт за страната и правото при Българска академия на науките, Център за нестопанско право, Институт Отворено общество, Център за проучване на демокрацията, Български юристи за правата на индивида, Асоциация Анимус и др.
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР