Омбудсманът изпрати препоръка до Министерството на регионалното развитие и благоустройството

...
Омбудсманът изпрати препоръка до Министерството на регионалното развитие и благоустройството
Коментари Харесай

Омбудсманът към МРРБ и АПИ: Възстановете неоснователно платените суми за сгрешените е-винетки

Омбудсманът изпрати рекомендация до Министерството на районното развиване и благоустройството и Агенция „ Пътна инфраструктура “, в която настоя, да бъдат възобновени на жителите обратно във времето – още от 1 януари 2019 година
„ С смяната, призната в Закона за пътищата на 5 март 2021 година, Народното събрание преурежда публично-правните връзки в тази област, само че не урежда последствията от тях, т.е. не показва ред, по който всички жители със сбъркани винетки, в това число и тези, чиито стикери са изтекли, да потърсят правата си “, написа доцент Ковачева.
Тя упорства за всички случаи, които са от преди измененията в, да бъде очакван механизъм, по който да бъдат възобновени недължимо платените суми на жителите от момента на влизане в действие на е-винетки.
Диана Ковачева е безапелационна, че безпричинно платените суми би трябвало да бъдат възобновени от страната, в противоположен случай е налице безпричинно обогатяване.
Припомня, че е изпратила четири рекомендации за е-винетки, в интервала от 9 януари 2019 година до 5 март 2021 година, за невъзможността жителите, закупили стикери да получат назад сумите си при сбъркани данни в регистрационния номер или при неверно въведена категория.
 Възможни са проблеми при продажбата на е-винетки Възможни са проблеми при продажбата на е-винетки
След 21:00 ч. довечера до среднощ са вероятни усложнения в продажбата на е-винетки, оповестяват от Агенция " Пътна инфраструктура " (АПИ...
„ Досега няма явен механизъм, какъвто беше оповестен от АПИ, за опцията при сбъркани данни на автомобила (регистрационен номер или категория) жителите да си възстановят парите “, акцентира публичният бранител.
Омбудсманът обръща внимание и на обстоятелството, че в случай че жителите потърсят правата си по исков ред, пътната организация може да бъде наказана с изключение на да възвърне недължимо платените суми и да заплати правосъдните разходи, което ще натовари бюджета на страната.
В рекомендацията си доцент Ковачева упорства АПИ да оповести обществено на уеб страницата си информацията за измененията в Закона за пътищата след неговото обявяване и опцията за възобновяване на сумите на всички наранени лица, тъй че те да могат да се възползват от нея.
Според омбудсмана в къс период АПИ следва да осведоми жителите по какъв метод ще им бъдат възобновени недължимо платените суми за винетки със сбъркани данни, като възобновяване на средствата следва да обхване и стикери, чиято годност е изтекла, само че притежателите не са получили назад платените без съображение суми.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР