Омбудсманът и президентът се ползват с най-голямо доверие сред българските

...
Омбудсманът и президентът се ползват с най-голямо доверие сред българските
Коментари Харесай

Афис: Омбудсманът и президентът печелят доверието на гражданите

Омбудсманът и президентът се употребяват с най-голямо доверие измежду българските жители . Това сочат данни на " Афис " от национално представително изследване, извършено сред 8 и 12 юни измежду 1010 пълнолетни български жители.

За юни социолозите мерят позитивно доверие надлежно 60,3% и 58,4% за двете институции . Далеч обратно се подрежда Европейският съюз , който съумява да генерира позитивно доверие измежду 45%, само че към този миг, въпреки и с малко, резервира позитивния си рейтинг, т.е. доверието е по-високо от недоверието, означават от " Афис ".

Следват поредност от институции с обичайно отрицателен рейтинг - локалната власт и органите на ред а, надлежно с 41% и 37%, установяват социолозите. Кабинетът се употребява с доверието на близо 32% , Народното събрание съумява да печели благосклонностите на 23% от българските жители. Традиционно доверието в правосъдната власт е най-ниско - 20%.
 
 БГНЕС

На пръв взор тези данни демонстрират нещо закономерно - персонифицирани институции, които са с релативно свежи лица на обществено-политическия терен, както и външната легитимност на европейските структури, са доста по-одобрявани , разясняват социолозите от " Афис ". В същото време локалният политически хайлайф , ситуиран по етажите на властта, и образуваното преди единствено преди една година държавно управление, страдат от продължителен дефицит на позитивно отношение , разясняват те.-->

Днешните мащаби повтарят значително картината от пролетта на 2017 година, а изключенията са в нюансите, подчертават върху данните анализаторите.
 
 БГНЕС, списък

От данните проличава, че утежняването на ситуацията е почнало през есента на предходната година , най-сериозно е потърпевш обликът на полицията , а в най-високи амплитуди се е колебаело доверието в Европейски Съюз и президента , означават социолозите. Стартирайки с най-голям рейтинг при започване на интервала, към днешна дата президентът е изпреварен от националния омбудсман . Трябва да се регистрира фактът, че от есента на предходната година президентската институция бе превърната в съществена цел за рецензиите, офанзивите и компроматите от страна на ръководещата партия, показват те.

Контрастен факт е, че доверието в Европейски Съюз спада по време на българското европредседателство , низходящият тренд е резистентен и, в случай че продължи да пълзи гладко надолу, евроинституцията ще се подреди измежду цифрата на институциите с отрицателен рейтинг и ще прати България в редиците на евроскептичните страни , считат от " Афис ". Според тях вероятните пояснения са, че Съюзът и най-много администрацията в Брюксел в погледа на възходящо болшинство от българските жители построи облик на прагматично-бюрократична машина, която има голям брой лични дневни редове, далечни или разминаващи се с дневния ред на елементарните българи.
 
 БГНЕС

Все повече българи , през последните години, заявяват съмнение към Европейски Съюз - това са в по-голяма степен хората от по-малките обитаеми места, по-ниско образованите и по-възрастните, които обаче са и най-активните гласоподаватели. За тези хора изгодите от нашето участие са неразбираеми и даже съмнителни, показват социолозите. 45% от интервюираните нямат преценка дали това Председателство на Съвета на Европейски Съюз е било триумф или неуспех за България, регистрират още от организацията.

Погледнато световно, политиката на Европейски Съюз повече обърква, в сравнение с внася изясненост , стовари се бежанска рецесия, настъпиха внезапни лутания сред Русия и Съединени американски щати . И всичко това се опакова във все по-често говорене на тематика " Европа на две скорости ", означават социолозите. В последна сметка, надали наклонността в спада на доверие към Европейски Съюз ще стигне санитарния най-малко , само че е показателна, допълват те.
 
 dariknews.archive

Междувременно, за трети следващ месец искащите оставка на държавното управление са повече от неговите последователи , силите на съпротива и ръководещи лека бавно се изравняват , омбудсманът и президентът, които генетично се свързват с опозицията, са най-одобряваните публични фигури, обобщават от " Афис ". Според тях по всичко проличава, че политическият развой е на път още веднъж да смени посоката си .

Важно е кой ще поеме самодейността за това на фона на голямата бездна, обрисувала се сред жителите и институциите, считат социолозите.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР