Омбудсманът и неговите заместници трябва да са далеч от политиката.

...
Омбудсманът и неговите заместници трябва да са далеч от политиката.
Коментари Харесай

Омбудсманът и подуправителите на БНБ се дистанцират от поста на служебен премиер

Омбудсманът и неговите заместници би трябвало да са надалеч от политиката. Това съобщи пред публицисти публичният бранител Диана Ковачева след консултация при президента за избор на длъжностен министър председател.

Тя бе безапелационна, че не може да стане длъжностен министър-председател . Като претекст тя уточни, че напълно скоро ще стане арбитър в Европейския съд по правата на индивида.

Ковачева акцентира, че нейният заместител, един от разновидностите за длъжностен министър председател, е подала оставка по персонални аргументи. Общественият бранител означи, че не може да предложи заместител на Маркова, защото процедурата изисква софтуерно време, с което тя не разполага.

Ковачева посочи, че в най-кратък период ще подаде оставката си като омбудсман. По думите й процедурата за избор на нов омбудсман ще отнеме няколко седмици.
 Българска народна банка няма да взе участие в сянката на политическия развой
Българска народна банка няма да взе участие в сянката на политическия развой

Димитър Радев уточни за една от аргументите колизията с европейското и националното законодателство

По-късно подуправителят на Българска народна банка Петър Чобанов също отиде на консултация при президента. Пред публицисти той съобщи, че диалозите с президента са били много съдържателни. Той акцентира, че споделя споделената през минали ден позиция на, че не е добра концепция Българска народна банка да се въвлича в политическите процеси. 

Друг от подуправителите на Българска народна банка, Радослав Миленков акцентира, че целият му професионален път е като банкер, а не като политик. Според него би трябвало да има здрава отдалеченост сред банката и политическия живот.

Третият подуправител на Българска народна банка Андрей Гюров също се яви на съвещания с президента. Пред публицисти той уточни, че с президента са обсъждали ролята и дилемите на централната банка в процеса по присъединение на България към еврозоната. Гюров акцентира, че отговорността да откри длъжностен министър председател е в ръцете на президента Радев.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР