Омбудсманът Диана Ковачева внесе в Народното събрание предложение за промяна

...
Омбудсманът Диана Ковачева внесе в Народното събрание предложение за промяна
Коментари Харесай

Омбудсманът входира в парламента предложение за втори шанс за зрелостна матура

Омбудсманът Диана Ковачева внесе в Народното събрание предложение за смяна в Закона за предучилищното и учебното обучение (ЗПУО), оповестиха от пресцентъра на публичния бранител.
Още по темата
Повод за измененията са тъжби на родители и възпитаници, които стачкуват против това, че зрелостниците имат право единствено на един единствен късмет да се явят на матура, оценката, от която обаче предопределя целия им живот отсега нататък.

Промените плануват да се даде опция на зрелостниците, получили незадоволителна оценка на държавния зрелостен изпит (ДЗИ), да имат опцията еднократно и в границите на една година след полагането на първата матура, да се явят на последваща - планувана в същото учебно заведение.

" Това, че учениците, които не са се показали задоволително добре съгласно тях на ДЗИ, нямат късмет за корекция на оценката си, ги ощетява при по-нататъшното им развиване. Получената оценка от ДЗИ е дефинитивна и определяща при кандидатстването им във висше учебно заведение и респективно от огромна значение за тяхното бъдеще ", написа в претекстовете си омбудсманът.

Според нея неналичието на такава опция води до отрицателни последствия при кандидатстването на зрелостниците в определено висше учебно заведение. Омбудсманът предлага за нова оценка, в случай че тя е по-благоприятна, да се издава уверение, което да се дава при кандидатстване в университет.

По време на съвещание на парламентарната комисия по обучение и просвета на 17 ноември омбудсманът Диана Ковачева показа предложенията си. Средната оценка от матурите по български език и литература тази година е добър 4,05 , оповестиха на 7 юни от Министерството на образованието и науката (МОН). Усредненият резултат на втората наложителна матура по профилиращ предмет е 62 точки и дава отговор на оценка добър 4,48.

Тази година скалата за превръщането на точките в оценки беше друга от прилаганата в интервала 2008-2021 година. За да получат междинен 3,00, зрелостниците трябваше да имат най-малко 30 точки вместо досегашните 23. Отличен 6,00 получиха всички с 95 и повече точки, както и до момента.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР