Омбудсманът Диана Ковачева се застъпи пред здравния министър в оставка

...
Омбудсманът Диана Ковачева се застъпи пред здравния министър в оставка
Коментари Харесай

Омбудсманът: Държавата да плаща лекарства на деца с онкохематологични заболявания

Омбудсманът Диана Ковачева се застъпи пред здравния министър в оставка проф. Асена Сербезова за лекуването на деца с онкохематологични болести и с ревматологични и ендокринологични проблеми, оповестиха от пресцентъра на публичния бранител.

Поводът е сигнал до институцията от Сдружение „ Деца с онкохематологични болести “, както и от родители на деца с разнообразни болести, които сигнализират, че поради нормативно избраната възбрана за финансиране с обществени средства (от НЗОК) на лекарствени артикули отвън позволените за приложимост, се нарушава правото на децата им на качествено лекуване.

Мнението на експертите е, че с цел да бъде решен този проблем, е належащо незабавно приемане на изменение и допълнение на Закона за лекарствените артикули за хуманната медицина, с което да отпадне възбраната за финансиране с обществени средства на лекарствени артикули за деца, които са отвън позволените за приложимост така наречен „ off-label “. Другата опция е основаване на профилиран фонд за финансиране на този вид лекарства, който ще обезпечи опцията за възнаграждение на лекарствените артикули за лекуването на детето.

Омбудсманът показва, че какъвто и вид да бъде определен, е належащо да има незабавно решение, с което да се подсигурява, че няма да бъде спряно лекуването на деца, изключително на тези, за които то е животоспасяващо.

„ Като министър на опазването на здравето, имам вяра, че отчитате извънредно сложната обстановка, в която изпадат десетки фамилии, родители, близки, чиито деца ще бъдат лишени от навременно и качествено лекуване, а те ще бъдат изправени пред невъзможността да заплащат доста високи месечни суми за медикаменти, ще прибягват до дарителски акции, които постоянно нямат резистентен резултат. Още повече, че развиването на актуалната фармакологията е останала в дълг към дребните пациенти, тъй като развиването и тестването на педиатрични медикаменти остава незадоволително и през днешния ден “, написа омбудсманът.

Диана Ковачева показва още, че родителите упорстват за отговорно национално отношение към здравето на техните деца, тъй като много постоянно за лекуването на децата им се ползват точно медикаменти, които са отвън позволените за приложимост в педиатрията, или по късата си характерност се ползват при други болести. „ Предвид обстановката и потребностите на децата, доста постоянно тези лекарства се употребяват „ отвън късата им характерност “, изключително когато не е известна друга опция за лекуване, както и други благоприятни условия, в това число потреблението на медикаменти, утвърдени от контролния орган или същите не са налични. Като поддръжка на настояванията на родителите, водещи онкохематолози, неонатолози и ревматолози означават, че при тези случаи на лекуване с такива лекарства, те обезпечават целия развой, като ползват висококачествени доказателства и доста добре завършена здравна документи, при съблюдаване на всички спомагателни разпореждания за целенасоченост, следене на успеваемостта и сигурността при приложимост на медикаменти без наставление. Такава е международната процедура като до момента тези медикаменти са се поемали и в България от Националната здравноосигурителна каса, а преди този момент от Фонда за лекуване на деца “, добавя публичният бранител.

Омбудсманът акцентира, че в настояването си родителите се базират на съществуващи европейски модели и практики на възнаграждение с обществени средства на ле
Източник: tribune.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР